Untitled design (64).png


Spanje je pomembno za počitek in okrevanje možganov in telesa. Ko spimo, predelujemo dnevne dogodke, nove izkušnje ter shranjujemo znanje in spomine, spanje vpliva tudi na imunski sistem.

Spanje dojenčka in različni pogledi nanj:

spanje dojenčka


Na eni strani imamo zelo veliko znanja o spanju in njegovem vplivu na zdravje. Spet na drugi strani pa na spletu obstaja poplava različnih informacij o spanju dojenčkov, ki velikokrat niso strokovno podprte in ciljajo zelo veliko na čustva staršev. Vso to zmedo sem tudi sama začutila, ko se je sin zelo pogosto prebujal in potrebovala sem kar nekaj let, da sem lahko vse pridobljeno znanje integrirala v celoto.

V mojih spletnih zapisih najdete več kot 300 citiranih raziskav, ki povzemajo spanje dojenčka, spanje novorojenčka, malčka in predšolskega otroka, ki vključuje različne stroke in poglede.

Mišljenje, da na spanje dojenčka - malčka v času starševstva ne moremo vplivati, je zelo zgrešeno.

Res, da dojenčki spijo drugače kot odrasli in da je prebujanje sploh v prvih dveh letih, ko se spanje pri dojenčku šele razvija zelo v mojem prispevku. pričakovano in normalno.

Ampak še vedno tudi, če se tega ne zavedamo starši na spanje našega otroka, vplivamo in kakršno koli je naše mišljenje ali vrednote, si lahko z zelo majhnimi koraki, izboljšamo predvsem svoje spanje.

Ker se iz spanja dojenčkov in otrok bolj ali manj poslavljam in se vedno bolj posvečam mentalnemu zdravju v starševstvu,

nisem želela vsega znanja, ki sem ga z leti pridobila zavreči, zato sem se odločila, da bom z vami veliko delila.

Naj bo to moje darilo staršem in želim si, da so vam vsebine v pomoč. Z vami sem delila znanje, ki sem ga pridobivala na zelo dragih izobraževanjih in v mojih vodnikih ali blog zapisih boste našli vsebine, ki vam drugi ne bodo delili brezplačno.

Zapisi so primerni tudi za zdravstvene delavce ali različne strokovnjake, ki delajo v neposredni bližini z dojenčki ali predšolskimi otroki. Vse vsebine so potrjene na najnovejših raziskavah in upoštevajo tudi razvojno psihologijo otroka. Če bo vsaj enemu preko mojih zapisov uspelo doseči bolj konsiduliran spanec in boljše počutje celotne družine, ali bom starše in strokovne delavce na kakršen koli način opolnomočila, sem dosegla svoj namen.

Verjemite zelo mi je pomembno, da so vsebine strokovno podprte in da ne pišem "neumnosti" ter se gibam v okviru svojih poklicnih kompetenc. Kljub dobrim namenom lahko vsebine zgrešim, zato bom zelo vesela, da če boste opazili tako vsebino, da me na to opozorite. Z veseljem zapis popravim ali izbrišem.

Trdno verjamem, da se dobro z dobrim vrača in tudi vas spodbujam, da naredite nekaj dobrega za sočloveka.

Zelo veliko se sprašujem, ali vas s podatki ne preveč obremenjujem in oddaljujem od bistva in to je stik z otrokom.

.

V strokovnih krogih se vedno bolj govori o besedni zvezi »preobremenjenost z informacijami« (znana tudi kot v angl. infobesity, infoxication, ali information anxiety), ki predstavlja izziv pri razumevanju težave in učinkovitem sprejemanju odločitev, ko ima oseba preveč informacij. Ko odločevalec dobi veliko nizov informacij, kot so kompleksnost, količina in protislovje, se kakovost njegove odločitve zmanjša zaradi posameznikove omejitve redkih virov za obdelavo vseh informacij in optimalno sprejemanje najboljše odločitve.

Ni prave poti v starševstvu, ni popolne starševske tehnike. Od vsakega izberite tisto, kar vam je všeč in kar v vas odmeva, ostalo pa spustite in predvsem filtrirajte in ta vir bo tudi vaš otrok ponesel v svet in glede na smer, v katero drvi naš svet, mu bo tovrstno opolnomočenje v življenju še kako prišlo prav.

Želela sem vam pripraviti kakovosten, strokoven in uporaben vodnik , za spanje dojenčka od 4. do 18. meseca starosti, ki vam bo v pomoč. Želim si, da v njem dobite znanje, kaj je normalno spanje dojenčkov, kako z malimi koraki izboljšati svoje in otrokovo spanje in tudi kako zmanjšati pogosto prebujanje, če do njega pride.

V vodniku po spanju dojenčka od 4. do 18. meseca starosti boste izvedeli:

• Kako poteka razvoj in nevrobiologija dojenčkovega spanja od 4. meseca naprej?

• Kaj si lahko kljub nevrobiološki spremembi, ki vpliva na spanje dojenčka, olajšamo noči?

• Ali je dojenje, hranjenje ali nošenje otroka za uspavanje slaba navada?

• Spalne asociacije in ali je dojenje glavni "krivec", da se vaš dojenček pogosto prebuja?

• Ali lahko dojenčka dajem že spati v temo in posledično ne bo zamenjal dneva za noč?

• Kako si pomagati, da bo spanje dojenčka čez dan daljše in kako si preko upoštevanja dnevnega spanja pomagati tudi do bolj naspanih noči?

• Kakšno je optimalno spalno okolje?

• Kaj je »normalno« dojenčkovo prebujanje?

• Kako zmanjšati pogosto prebujanje?

• Kako ukiniti dojenje ali hranjenje po steklenički, da bo vaš dojenček ali otrok dlje spal?

Upam, da vam bo vodnik v podporo in boste v povezavi spanja svojega dojenčka od 4. do 18. meseca postali bolj samozavestni.

Dobite ga lahko na tej povezavi.


Druge objave, ki vam bodo mogoče v pomoč:

Mentalno zdravje v starševstvu:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png


Untitled (1080 × 1350 px) (2).png


V obdobju, ko se je sin prebujal tudi 20x na noč, sem sama doživljala že določene epizode depresivnih simptomov. Opremljenja s čustvovanjem, o katerem se premalo govori v starševstvu, bi brez lastne psihoterapije veliko težje izplula ven. Ko sem začela delati s starši na spanju, sem hitro ugotovila, da je spanje samo en del sestavljanke in da tudi, če spanje in pogosto prebujanje vsaj malo uredimo, da veliko večjo vrednost staršem doda to, da jih opolnomočim na vsebinah, ki jih nato ponesejo v svet in jim ostanejo za vedno. Če vas vsebine osebne rasti, mentalnega zdravja v starševstvu zanimajo na moji spletni strani, najdete zelo veliko napotkov, zapisov in idej, kako se lahko opolnomočite v tem obdobju.

Pomembno obvestilo:

Zelo mi je pomembno, da so informacije, ki so na strani strokovne, preverjene in celostne. Kljub dobremu namenu se lahko zgodi, da kakšno novo priporočilo, novo dognanje ali raziskavo spregledam. Vesela bom, če to opazite, da me na to opozorite, z veseljem zapis spremenim, dodam, ali se za svojo napako opravičim.

Poskušajmo si soustvarjati svet, ki ni zavajajoč in naj starši dobijo preverjene informacije odgovornost, kaj storimo s to informacijo, pa je na nas.

Informacije na spletni strani Spi kot dojenček niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Spi kot dojenček je namenjena izobraževanju, vsebine v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošnih pogojih.

Hrepeniš po boljšem spanju?