O meni

Živjo! Dobrodošla ali dobrodošel na moji spletni strani.

Moje ime je Helena Grmek in na sliki je moja družina. Najin otrok, zaradi katerega sem se podala na pot raziskovanja otrokovega spanja. Po izobrazbi sem specializantka psihoterapije in diplomirana medicinska sestra.

Poleg zdravstvene izobrazbe, ki sem jo opravila na Fakulteti za vede o zdravju, sem zaključila tudi petletno izobraževanje iz sistemske psihoterapije na Fakulteti za psihoterapevtsko znanost univerze Sigmunda Freuda na Dunaju. Za sabo imam več kot 200 ur lastne psihoterapevtske izkušnje različnih smeri in veliko ur različnih izobraževanj iz razvojne psihologije otroka.

Po naravi sem strastna raziskovalka. V svoj pristop vključujem razvojno-psihološko, nevroznanstveno in zdravstveno znanje. Moj pristop upošteva tako otrokove kot tudi starševske potrebe.

Poleg tega vam želim približati nekaj tehnik, ki imajo tudi znanstveno dokazan vzrok, in ki nam lahko pomagajo do boljšega spanja otroka.

Ne ponujam čudežev, a z ustreznim pristopom in dobrim načrtom lahko skupaj dosežemo, da bodo noči daljše.

Še danes se spominjam, da sva s partnerjem ob rojstvu najinega otroka znancem in sorodnikom poslala sms sporočilo, v katerem je pisalo, da si želiva, da bo najin otrok zaspanec kot mami. Resničnost je bila taka, da Gal že od prihoda iz porodnišnice ni nikakor ustrezal merilom »zaspanca«. Seveda pa se je stanje iz meseca v mesec spreminjalo. Prve tri mesece je še nekako šlo, otrok se je zbujal na tri ure za nočno hranjenje, po četrtem mesecu njegove starosti pa se je njegovo spanje drastično poslabšalo. Večine tega obdobja se niti ne spominjam, a še kako živo mi ostaja v telesnem spominu tisti občutek utrujenosti. Njegovo zbujanje je doseglo vrh pri osmih mesecih njegove starosti. Ne znam vam povedati natančnejše številke zbujanja, a nehala sem šteti pri številki dvajset na noč. Spominjam se, da sem bila v tistem obdobju zelo utrujena. In ko mi je na sprehodu mamica z vozičkom omenila, da njen otrok spi celo noč, sem nemalokrat po tihem jokala. Obtoževala sem se za slabe vzgojne prijeme, si očitala, da sem slaba mama in da se otrok zbuja zato, ker mi starševska vloga ne gre dobro od rok. A danes se lahko svojemu otroku za njegovo »turbulentno« spanje le zahvalim, saj sem se ravno zaradi tega naučila ogromno stvari, ki jih želim deliti z vami.