O meni

Dobrodošla ali dobrodošel na moji spletni strani.

Moje ime je Helena Grmek in na sliki je moja družina. Sin je glavni »krivec«, da sem se podala na pot raziskovanja otrokovega spanja. V prvem letu in še kasneje se je prebujal tudi 20-krat na noč. Po izobrazbi sem mag. zdr. ved, dipl. med. sestra in spec. psihoterapije.

Za sabo imam več kot 300 ur lastne psihoterapevtske izkušnje različnih smeri, veliko ur različnih izobraževanj iz spanja in razvojne psihologije otroka. Staršem že leta predavam, svetujem in delujem na različnih programih iz področja promocije zdravja in svetovanja o vzgoji.

Opravljenih imam tudi več poglobljenih izobraževanj o spanju: daljše OCN 6. izobraževanje (angl. OCN 6. Holistic Sleep Coaching Program) ... in EDS OCN 6. izobraževanje, ki je bolj namenjeno specifičnim izzivom, povezanim s spanjem (senzorični izzivi, motnja ADHD ... itd.), pogoj k udeležbi izobraževanja pa je ustrezna fakultetna izobrazba iz zdravstvene ali psihološke smeri.

Vem, kako je videti, ko se ti otrok prebuja 10-krat in več na noč. Zelo dobro poznam ta občutek nemoči in utrujenosti. Poznam tudi pot, ki sem jo izkusila s hčerko, ki "ni spala celo noč" sem pa se večino porodniške prebujala "naspana"...

Že več let delam starši in ne verjamem v "čudežno metodo" in "hitre rešitve". Leta izkušenj me učijo, da vsaka družina in vsak otrok potrebuje svoj pristop.

Po naravi sem strastna raziskovalka, obožujem znanost in ne mine dan, da ne bi prebrala katerega od znanstvenih člankov v povezavi s spanjem, starševstvom ali nevroznanostjo v zgodnjem otroškem obdobju. Moj pristop upošteva tako otrokove kot tudi starševske potrebe. Obljubim vam, da bom spoštovala vaše mnenje, želje in cilje. Vedno bom varovala odnos, ki ga imate z otrokom in vas usmerjala v smeri varne navezanosti.

- Želim si, da v svojem okolju normaliziramo razvojno primerno prebujanje med nočjo.
- Sem odločno proti normaliziranju zelo pogostega prebujanja "6-krat in večkrat na noč".
- Ne podpiram metod, ki delujejo na separaciji otroka od starša in prirejenih metodah "izjokavanja".
- Vem, da lahko spanje izboljšamo, ne da otroka pustimo samega v njegovi stiski.
- Močno mi je blizu nevroznanost, razvoj stresnega odziva in regulativnih sposobnosti, ki jih otrok gradi preko odnosa s staršem in zagovarjam, da si vsak starš zasluži vsaj spanje tri ure v kosu.

Želim si, da vam vsebine, ki vam jih pripravljam vsaj malo, olajšajo noči in da v prva leta otrokovega življenja vstopate s preverjenimi, na dokazih podprtimi in koristnimi informacijami

Zdi se mi, da več, kot vem o neki temi, bolj ostajam ponižna in radovedna in plod te radovednosti bom delila z vami. Ponujam vam veliko več kot delo na spanju, saj je za mano obsežno psihoterapevtsko izobraževanje, leta dela s starši in pari na različnih področjih ne samo na izzivih, povezanih s spanjem.

Te zanima, kaj starši menijo o delu z mano?

helena.png

Mnenja staršev

Še danes se spominjam, da sva s partnerjem ob rojstvu najinega otroka znancem in sorodnikom poslala sms sporočilo, v katerem je pisalo, da si želiva, da bo najin otrok zaspanec kot mami. Resničnost je bila taka, da Gal že od prihoda iz porodnišnice ni nikakor ustrezal merilom »zaspanca«. Seveda pa se je stanje iz meseca v mesec spreminjalo. Prve tri mesece je še nekako šlo, otrok se je zbujal na tri ure za nočno hranjenje, po četrtem mesecu njegove starosti pa se je njegovo spanje drastično poslabšalo. Večine tega obdobja se niti ne spominjam, a še kako živo mi ostaja v telesnem spominu tisti občutek utrujenosti. Njegovo zbujanje je doseglo vrh pri osmih mesecih njegove starosti. Ne znam vam povedati natančnejše številke zbujanja, a nehala sem šteti pri številki dvajset na noč. Spominjam se, da sem bila v tistem obdobju zelo utrujena. In ko mi je na sprehodu mamica z vozičkom omenila, da njen otrok spi celo noč, sem nemalokrat po tihem jokala. Obtoževala sem se za slabe vzgojne prijeme, si očitala, da sem slaba mama in da se otrok zbuja zato, ker mi starševska vloga ne gre dobro od rok. A danes se lahko svojemu otroku za njegovo »turbulentno« spanje le zahvalim, saj sem se ravno zaradi tega naučila ogromno stvari, ki jih želim deliti z vami.