Untitled design (64).png


Jok dojenčka pred spanjem. Histeričen jok dojenčka pred spanjem. Jok otroka pred spanjem.

Je vaš dojenček zelo majhen ali gre trenutno čez razvojni preskok in ste opazili histeričen jok pred spanjem? Ga ne morete potolažiti, čeprav ste poskusili že vse mogoče? Ali vaš otrok joka pred spanjem, vas ob tem boli srce in ne veste, kako mu pomagati?

V prispevku boste izvedeli, kateri so najpogostejši vzroki, zakaj dojenček ali otrok joka pred spanjem in kako sebi in otroku pomagati in jok, če je mogoče preprečiti.


Kazalo prispevka:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png


1. Jok dojenčka ali otroka pred spanjem. Prisotnost kakršnega koli fizičnega neugodja

jok dojenčka pred spanjem


Jok je skoraj edini način komunikacije, ki ga imajo dojenčki, zato v večini jokajo vsakič, ko morajo nekaj sporočiti in največkrat jok izzove nekaj, kar jih razdraži ali jim je neprijetno.

To se lahko zgodi tudi med spanjem, če okolje ni dovolj ugodno, da bi lahko zaspali. Intenziven jok dojenčka med spanjem je lahko tudi znak določene vrste parasomnije, ki je zelo pogosta pri majhnih otrocih. Več o tem si lahko preberete v mojem prispevku. Dojenčki, ki jih zebe ali jim je vroče, se lahko počutijo neudobno. Več napotkov, kako dojenčka obleči in kakšno naj bo spalno okolje, si lahko preberete na pripeti povezavi. Neprijetna tesna oblačila ali deli oblačil, ki jih motijo, sprožijo nelagodje in jok.

Popolnoma razumem, da je jok vašega dojenčka izredno neprijeten in bi želeli narediti vse, da neha. Dojenčkov boj/beg stresni odziv, ki ga kažejo z jokom, v nas vzbudi boj/beg stresni odziv in ima smisel, da vam je to zelo neprijetno, saj je narava to z namenoma ustvarila, da se na dojenčka odzovemo in mu zadovoljimo potrebe.

Velikokrat pa starši v nemoči, ko svojemu otroku ne zmoremo pomagati in jok ne pojenja, drvimo v jezo ali bes, ki je pravzaprav odraz nemoči.

Starše za razumevanje kaj nam otrokov jok sporoča, pogosto učim naslednje:

jok dojenčka pred spanjem


Ljudje smo v navezavi preko zrcalnih nevronov. Vemo tudi, da se možganske strukture že v nosečnosti pri mami prilagodijo tako, da se določeni deli možganov zmanjšajo in določeni deli povečajo. Vse to je narava soustvarila, da se odzovemo na dojenčka in predvsem vse to ima velik smisel, saj naši vrsti omogoča večjo možnost preživetja. Dojenček nikoli ne »izsiljuje« možgani preprosto za to niso še dovolj zreli. Le odziva se na dražljaje, ki jih dobiva iz okolice, telesa in išče homeostazo, stik in varnost.

Oba mama in otrok imata prva leta zelo dominantne strukture v možganih, ki nam omogočajo čutenje in zaznavanje. Dojenčkov jok v nas vzbudi intenzivne reakcije telesa in možganov s sproščanjem številnih neprijetnih hormonov s ciljem, da to neprijetno stanje preprečimo. Kadar je dojenček v nelagodju se mu, aktivira boj/beg stresni odziv. To mi na nezavedni in zavedni ravni začutimo in hočemo to neprijetnost ponovno vrniti v homeostazo. Ko jok ne pojenja in ne dosežemo homeostaze, se v našem telesu nabira vedno več stresnih hormonov, in ko niso slišani pogosto, pride jeza in bes. Več o boj/beg stresnem odzivu in kaj nam vzbudi, si lahko preberete v naslednjem mojem prispevku. Pogosta bes in jeza pri mamicah je tudi zelo znan simptom poporodne depresije ali anksioznosti, kasneje izgorelosti v starševstvu in ta duševna stanja in izzivi niso tako redki, zato vas spodbujam, da poiščete v primeru izzivov z duševnim zdravjem ustrezno pomoč.

Z občasno jezo in besom se soočamo mnogi in ne samo pri dojenčkih, tudi pri majhnih in velikih otrocih. Včasih vzroka, zakaj dojenček joka preprosto, ne vemo. Želim, da normaliziramo to, ker je to običajen in normalen del starševstva.

Da bi pri dojenčku tvorili varno navezanosti, nam ni vedno treba vedeti, zakaj joka, ker je to nerealno in preveliko breme, je pa dovolj, da smo tam zanj in ob njem.

Značilnost boj/beg stresnega odziva je, da se nam možganske strukture, ki nam omogočajo ustvarjalno reševanje izzivov, izklopijo. Pojavi se črno-belo razmišljanje, takrat možgani mislijo, da bežijo ali se borijo z zelo veliko nevarnostjo … Itd.

jok dojenčka pred spanjem


Velikokrat pomaga, da ko dojenček joka, da skušamo regulirati naš boj/beg stresni odziv. Da bi dojenčka potolažili ali prej zaznali, kaj nam z jokom sporoča, moramo biti mi v parasimpatičnem živčnem sistemu in ne v simpatičnem (boj/beg). Dojenček sam ne more preiti v umiritev, saj nima dovolj zrelih možganov. Dojenček se umirja ob, ko-regulaciji zrelih odraslih možganov.

Velikokrat pomaga, da smo do dojenčkovega joka radovedni. Radovednost ali čuječnost nam pomaga, da ostanem v zelenem območju in nismo reaktivni. Iz tega območja pogosto tudi prej zaznamo, kaj nam dojenček ali otrok sporoča in tudi prej se dojenček pomiri. V pripeti povezavi najdete še dve vaji, ki vam bodo pomagali, da boste jok dojenčka prej zaznali, mu zadovoljili potrebe, zmanjšali nelagodje ali ga preprosto pomirili … Itd.

Pogosto po tem, ko dojenček neha jokati, postanemo izredno utrujeni. To ima velik smisel, saj naši možgani mislijo, da smo zbežali ali se borili s plenilcem. Naše telo je porabljalo velike količine energije, zato naredite nekaj, da se napolnite. Kot po naporni vadbi tudi vi po obdobju intenzivnega joka svojega dojenčka ali otroka potrebujete vsaj malo počitka in umiritve.

.

Zato, dragi starši majhnih dojenčkov, predšolskih, šolskih in tudi najstniških otrok bodite radovedni do tega, kar nam otroci sporočajo. Popolnoma naravno je, da ste jezni, da se počutite nemočni in želite, da se jok, izbruh ali negodovanje neha, ampak s svojo reaktivnostjo izgubimo čudovito priložnost, da se ob otroku učimo, kako ne samo zaznati njegove potrebe ali kasneje želje, ampak tudi svoje.

Predvsem pa dihajte - ogenj na ogenj zaneti požar, voda ga pa pogasi.

2. Jok dojenčka ali otroka pred spanjem v obdobju razvojnih preskokov

jok dojenčka pred spanjem


V teh letih me je kontaktiralo mnogo staršev, ki so zaznali večji jok in razdražljivost dojenčka pred spanjem ob razvojnem preskoku. Po mojih izkušnjah je to najbolj intenzivno okoli 5. meseca. Dandanes so starši, polni raznega znanja, in velikokrat nato zmedeni in nemočni, ker včasih rešitve preprosto ni.

Ob tem mi dovolite, da vam podelim svojo izkušnjo.

Moja deklica je danes, ko pišem ta prispevek stara skoraj 4. leta. Od rojstva sina, ki se je zbujal tudi 20x na noč, sem v teh letih pridobila kar nekaj znanja in izkušenj iz spanja dojenčkov in otrok. To je tudi moj obrambni mehanizem. Sama preko znanja iščem kontrolo, ki mi včasih služi velikokrat pa vleče sence na življenje. Pri hčerki mi je bilo izredno dragoceno, da sem lahko teorijo povezovala z lastno izkušnjo in ugotovila, kaj deluje, kaj je samo teorija in kako se neka teorija v realnem življenju pokaže.

Moja hčerka je imela okoli 4. meseca najslabše spanje. Veliko sem vedela in preprosto nisem mogla nič narediti. Minilo je samo od sebe. Pogosto je jokala in bila izredno razdražljiva, težko jo je bilo uspavati in pomagalo ni nič. Menim, da ima pri iskanju vzroka njenega joka zelo veliko vlogo njen temperament - še danes je zelo nežna deklica. Spalna regresija je izraz, ki se je pri starših prijel kot nekakšen izraz obdobja, ko dojenček ali malček »nazaduje« v vedenju, spanju. Kaj se dogaja z možgani v razvojnem preskoku sem bolj natančno, opisala v tem prispevku.

Moja izkušnja in izkušnja mnogih staršev, s katerimi sem v teh letih delala, je, da se v takih obdobjih dojenčkom preprosto toliko dogaja, da imajo velike težave z umiritvijo. Iz znanja o delovanju možganov lahko sklepam, da je možganov tisti trenutek veliko večji interes, da krepijo nove povezave kot spanje.

Prav tako dojenček in malček vstopi v novo poglavje, prehod vse mu je zanimivo, tudi tuje in potrebuje čas, da se na novo dinamiko privadi.

Kaj pa lahko starši naredimo?

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

  • Držite urnik in zadeve čim bolj stabilne. Ne uvajajte novih sprememb.
  • Držite približno isto uro jutranjega prebujanja. To je pomembno zaradi stabilizacije biološke ure. Naše telo spremembe biološke ure jemlje kot motnjo homeostaze in čeprav vas mika, da bi dojenčku, ki je bil ponoči buden, ponudili daljše spanje zjutraj to pogosto še poslabša izzive z jokom in večernim uspavanjem.
  • Včasih pomaga, da dodamo dodatno pozornost na dnevno spanje. Mogoče je dojenček zvečer preprosto preutrujen. Več o dnevnem spanju si lahko preberete v mojem prispevku.
  • Vedno bolj sem presenečena, kako je v nas potreba po hitrih rešitvah in kako smo kot družba izredno nepotrpežljivi. Žal pa je starševstvu tek na dolge proge. To je ena najtežjih in tudi najlepših vlog v življenju. Včasih dojenček in otrok preprosto potrebuje prostor, da sprejmemo in zdržimo, da je trenutno težko in bo minilo.
  • Vse to pa bomo zmogli, če bomo mi vsaj približno uravnovešeni. Zato je v starševstvu pomembno, da razvijemo skrb zase. Naš boj/beg stresni odziv aktivira otrokovega in nastane začaran krog. Skrb zase je skrb za otroka.

3. Jok dojenčka in otroka pred spanjem in razvoj biološke ure (razvoj cirkadianih ritmov)

Moja oba otroka sta imela v prvih mesecih velike izzive z večernim uspavanjem. Sin je bil izredno nemiren, bilo ga je težko uspavati hčerka pa je začela okoli 19h jokati in dokler ni zaspala jok, ni ponehal. Čutila sem, da je preutrujena in vse kar sem skušala urediti (dnevno spanje, ponujanje več dnevnega spanja … Itd.) ni pomagalo.

Nato je sčasoma jok pojenjal in nekje do 3. meseca do občasnih izzivov izginil. Nekateri dojenčki se želijo bolj dojiti in tako regulirajo neprijetno stanje, ki ga začutijo v telesu. Pogosto dojenje, ki niti ni dojenje v grozdih, ampak bolj regulacija vam je lahko tudi v pomoč iz vidika nočnega spanja. Če bo vaš dojenček zaužil več kalorij čez dan, obstaja večja možnost, da jih zvečer ne bo potreboval.

Katero pa je to neprijetno stanje?

jok dojenčka pred spanjem


Ker sem zelo radovedna in me je zanimalo, kaj se s hčerko dogaja, sem kmalu za tem našla tole raziskavo, ki mi je v radovednost prinesla mir. Dojenčkova biološka ura dozoreva z istim trenutkom, ko pride iz materinega varnega zavetja v zunanji svet. Ti zapleteni procesi potekajo na podlagi teme in svetlobe in predvsem potrebujejo čas.

Večerni jok je pogosto pri dojenčku prisoten v prvih mesecih zaradi dozorevanja cirkadianih ritmov. Spalni pritisk in melatonin nista še dovolj sinhrona in to povzroči stanje, ki ji rečemo v angl. Wake maintance zone. Bolj natančno sem to opisala v tem prispevku. Postopoma z dozorevanjem možganov in dozorevanjem biološke ure se ta dva biološka sistema uskladita in jok postopoma pojenja.

Velikokrat od staršev dobim sporočilo, da je imel dojenček »krče«. Nato jih vprašam, kdaj se je jok iz »krčev« pokazal. O krčih bom enkrat drugič napisala več, ker menim, da vedno nosijo določeno sporočilo, ampak tisti jok iz nekega vzroka, ki je biološki, ni osredotočen samo na čas pred spanjem.

Zanimivo je, da sem zgoraj omenjeno obrazložitev poslušala ali prebrala pri mnogih pediatrih in raziskovalcih pediatričnega spanja študij, ki pa bi raziskovale ta pojav pa ni veliko.

Kako lahko sebi in dojenčku pomagamo, če se v vaši družini pojavi jok dojenčka pred spanjem zaradi dozorevanja biološke ure dojenčka?

Vse, kar načeloma regulira – pomirja dojenčkov živčni sistem lahko, pomaga. Nežno zibanje, nošenje, dojenje, petje … Itd. Poskusite tudi s povijanjem dojenčka v stručko, belim šumom. V okviru izobraževanja iz holističnega svetovanja o spanju dojenčkov in otrok nam je bil pokazan tale posnetek. Mogoče boste tudi vi v njen našli nekaj zase.

4. Jok dojenčka in otroka pred spanjem in stres

Jok dojenčka je izredno občutljiva tema, h kateri je treba pristopiti z veliko mero sočutja in senzibilnosti. Jok dojenčka vedno nosi določeno sporočilo in ob tem bi vam rada podelila svojo izkušnjo, vemite iz nje, kar se vam zdi uporabno ostalo, zavrzite.

Od leta 2017 sodelujem z mag. Ano Bešter Bertoncelj, kjer v zaprti plačljivi spletni skupini svetujem staršem o vzgoji, spanju, partnerstvu … Itd. V teh letih je bilo del skupine že na tisoče staršev, nekateri so z nami od začetka. Bistvo skupine je podpora, spodbuda, izobraževanje in usmerjanje k soustvarjanju varne navezanosti pri otroku.

Razumevanje, kaj nam otrok sporoča z jokom, je proces. Vsi se na poti starševstva učimo in ob otroku rastemo. Kako razumete, kaj vam otrok sporoča z jokom, pa je v največji meri odvisno od tega, kako uglašeno otroštvo ste vi imeli. Možgani delujejo tako, da če nekaj nisi dobil, tega ne moreš dati naprej.

Moja izkušnja je taka, da sem se šele ob sinu učila nekaj, kar sem nato zmogla hčerki dati in še danes se ob njima učim in to je bistvo starševstva in življenja.

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) - 2022-11-29T110032.531.png

Nikoli pa ne bom pozabila izkušnje, ki mi jo je dala hčerka in ki mi je pokazala, da dojenček včasih mora z jokom dati vtise, ki so se mu nabirali čez dan ven. Hčerka je imela 2. meseca, ko sem jo pripravljala na večerno spanje. Bila je razdražljiva, jokala je in umaknila sem se z njo v kopalnico. Bila je v mojem naročju in nekaj mi je v telesu pravilo, naj jo ne zibam, naj jo ne utišam, ampak naj pustim, da joka. Jokala je nekaj časa, in ko je jok pojenjal, se ji je sprostilo telo, imela je čisto bistre oči. To je bil moja prva in iskreno redka izkušnja kaj pomeni jok sprostitve.

Kadar se nam v telesu nabirajo vtisi, smo pod stresom, se mišice zakrčijo. Telo pa naravno stremi k homeostazi, da iz boj/beg stresnega odziva prehaja v parasimpatični živčni sistem. Odrasli to lahko naredimo na veliko načinov in eden od teh načinov je jok.

To ne pomeni, da dojenčka pustimo jokati, ampak naj vam bo podelitev moje izkušnje samo kot informacija, da ste do joka pred spanjem bolj radovedni.

Včasih nam otroci samo sporočajo, da se je veliko dogajalo čez dan, da ne zmorejo vsega sami predelati in da potrebujejo prostor, da jih slišimo.

jok dojenčka pred spanjem

To bi bilo nekaj razlogov, zakaj vaš dojenček ali otrok joka pred spanjem. Upam, da ste v zapisih našli kaj zase in naj vas spremlja misel, da bo tudi to minilo in da je velikokrat dovolj, da ste z otrokom in ob otroku.


Untitled (1080 × 1350 px) (2).png


Druge objave, ki vam bodo mogoče v pomoč:

Mentalno zdravje v starševstvu:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png


V obdobju, ko se je sin prebujal tudi 20x na noč, sem sama doživljala že določene epizode depresivnih simptomov. Opremljenja s čustvovanjem, o katerem se premalo govori v starševstvu, bi brez lastne psihoterapije veliko težje izplula ven. Ko sem začela delati s starši na spanju, sem hitro ugotovila, da je spanje samo en del sestavljanke in da tudi, če spanje in pogosto prebujanje vsaj malo uredimo, da veliko večjo vrednost staršem doda to, da jih opolnomočim na vsebinah, ki jih nato ponesejo v svet in jim ostanejo za vedno. Če vas vsebine osebne rasti, mentalnega zdravja v starševstvu zanimajo na moji spletni strani, najdete zelo veliko napotkov, zapisov in idej, kako se lahko opolnomočite v tem obdobju.

Pomembno obvestilo

Zelo mi je pomembno, da so informacije, ki so na strani strokovne, preverjene in celostne. Kljub dobremu namenu se lahko zgodi, da kakšno novo priporočilo, novo dognanje ali raziskavo spregledam. Vesela bom, če to opazite, da me na to opozorite, z veseljem zapis spremenim, dodam, ali se za svojo napako opravičim.

Poskušajmo si soustvarjati svet, ki ni zavajajoč in naj starši dobijo preverjene informacije odgovornost, kaj storimo s to informacijo, pa je na nas.

Informacije na spletni strani Spi kot dojenček niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Spi kot dojenček je namenjena izobraževanju, vsebine v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošnih pogojih.

Hrepeniš po boljšem spanju?