Untitled design (64).png


V prvih mesecih starosti lahko za spanje svojega dojenčka ali novorojenčka zelo veliko naredite, da si z malimi koraki izboljšate svoj in dojenčkov spanec.

Zmotno je prepričanje, da na spanje dojenčka ne moremo vplivati.

Zavedno ali nezavedno dojenčku utrjujemo cirkadiane ritme in tudi soustvarjamo možganske povezave, asociacije, ki jih nato vaš dojenček in otrok povezuje s spanjem. Prispevek je dolg, saj je v nem veliko koristnih informacij, ki vam bodo od 2. do 3. meseca v pomoč zato, prosim, zdržite do konca.


Kazalo prispevka:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png


Spanje dojenčka 1. mesec..

Če bi bilo spanje izključno biološko in ne bi bilo pogojeno z navadami in predvsem vplivom svetlobe in teme ne bi tako odrasli in otroci imeli velike težave z vzpostavljanjem novih ritmov, ko odidemo na potovanje ali v okolje, kjer je svetloba, tema ali ritem življenja popolnoma drugačen.

Več o tem, kako se tvorijo cirkadiani ritmi, si lahko preberete v mojem prispevku.

O tvorjenju spalnih asociacij, »treningu« in učenju spanja sem na dolgo in široko razpredala v tem prispevku.

Želim si, da besedna zveza »trening spanja«, »učenje spanja« v našem okolju dobi čisto drugačen pomen. Prosim, da se ne ulovimo v krog, ki predvsem poteka v tujini, da se spanje dojenčka in besedne zveze »trening spanja« in »učenje spanja« izkorišča za lastno promocijo. Želim si, da starši dobite strokoven vpogled, nato pa se na podlagi informacij, ki jih dobite, odločite za pot, ki ustreza vaši družini.

V vodniku za spanje novorojenčka v prvih 6. tednih ste lahko izvedeli:

 1. Kako poteka razvoj in nevrobiologija dojenčkovega spanja do 6. tedna?
 2. Kako poteka dnevno spanje in zakaj je pomembno, da poskrbimo, da novorojenček ni preutrujen?
 3. Kakšno je nočno spanje novorojenčkov in kako poskrbeti, da bo med nočjo spal dlje?
 4. Kaj storiti, če je dojenček zamenjal dan za noč?
 5. Kdaj novorojenčka izpostavljati temi in kdaj svetlobi med spanjem?
 6. Kakšna so realistična pričakovanja nočnega prebujanja?

Dobite ga lahko na tej povezavi.

Zavestno vas v vodniku nisem želela preveč obremeniti z informacijami, ker so prvi meseci po mojih izkušnjah zelo naporni in želim si, da se v tem obdobju predvsem prilagajate novim spremembam in navezujete na svojega otroka.

Moja izkušnja je, da se družina z vsakim novim članom na novo prilagaja spremembi in prvi meseci so velikokrat zelo naporni. Da si olajšate ta prehod vam, bodo mogoče vsebine, kako sebe podpreti v tem obdobju, ki jih najdete na moji spletni strani v pomoč.

V naslednjih vrsticah vam bom pa podala konkretne korake, kako lahko cirkadiane ritme svojega dojenčka prilagodite biološki uri, ki bo ustrezala vaši družini in kako že zdaj lahko soustvarite določene navade, ki vam bodo v veliko pomoč pri izboljšanju spanja celotne družine.

Spanje dojenčka 2. mesec in spanje dojenčka 3. mesec starosti. Razvoj dojenčka, ki vpliva na spanje dojenčka v obdobju od 2. do 3. meseca.

spanje dojenčka

Med 7. in 16. tednom pride do kar nekaj izjemnih sprememb v sami nevrobiologiji spanja.

Približno okoli 7. in 9. tedna dojenčkove starosti, ob pojavu socialnega nasmeha, boste opazili, kako vaš dojenček vedno bolj opazuje svet okoli sebe.

2.png

Socialni nasmeh predstavlja določeno razvojno stopnjo, ki nakazuje, da njegovi možgani napredujejo v integraciji. Socialni nasmeh nakazuje, da dojenčkovi možgani sprejemajo dražljaje iz okolja in ustvarjajo povezave – asociacije, ki se s ponavljanjem vedno bolj krepijo in utrjujejo. Zato je to obdobje, odlična priložnost za soustvarjanje ritualov pred spanjem. Več o ritualih, rutini pred spanjem in kako jo izvesti si lahko preberete na pripeti povezavi.

Nočno spanje dojenčka pri 2. mesecih in nočno spanje dojenčka pri 3. mesecih.

Kaj lahko pričakujete od nočnega spanja dojenčka, ko vaš dojenček dopolni 3. ali 4. mesece?

V obdobju po 7. tednu začnemo opažati večje pozitivne spremembe v dojenčkovem spanju. Ko večerni jok začne počasi pojenjavati in čez noč tudi opazite manj pokakanih plenic, je to znak, da je dojenčkov Cirkadiani ritem (biološka ura) začel dozorevati.

Če vas zanima, kakšno je pričakovano nočno prebujanje v tem obdobju, vam bo mogoče zanimiva študija, kjer so avtorji raziskovali približno 100 družin v Združenem kraljestvu. Do 3. mesecev je povprečno trajanje neprekinjenega spanja pri večini dojenčkov poskočilo na 3,5 ure v prvem delu noči.

To je obdobje, ko je vaš dojenček biološko sposoben, da ga položite k nočnemu spanju pred 22h ali 23h. Pri večini dojenčkov se bo večerna ura spanja vedno bolj pomikala proti zgodnejšimi urami.

Večina dojenčkov bo lahko tudi svoje spanje med nočjo raztegnila na 9. ali 11. ur nočnega spanja (seveda z zbujanjem za nočno hranjenje). V tem trenutku dejansko ni pomembno, kdaj gre vaš otrok v posteljo, če le dovolj spi. Če otroka položite v posteljo zelo zgodaj, se bo tudi zjutraj zgodaj zbudil.

Kako dojenčka pripravimo k zgodnejši uri nočnega spanja?

Preden se lotite tega koraka, razmislite, katera ura bi vaši družini najbolj ustrezala? Ko si boste v mislih določili uro, ki bi vaši družini najbolj ustrezala, začnite naslednje zavestno delovanje.

Tore, če je vaš cilj, da dojenčka položite k nočnemu spanju ob 21h zvečer, začnite okoli 19h z umirjeno dejavnostjo, zmanjšajte svetlobo v stanovanju, če imate to možnost, izklopite vse elektronske naprave, ki oddajajo modro svetlobo in vplivajo na dojenčkovo biološko uro.

.

Dojenčkovo telo bo potrebovalo teden ali dva, da se temu prilagodi in sčasoma boste opazili, da se njegova ura nočnega spanja vedno bolj pomika k zgodnejši uri.

3.png

Zdaj se vam verjetno postavlja vprašanje, ali ni bolje, da samo sledim otroku in njegovemu ritmu?

Upoštevati moramo, da je razvoj biološke ure razvojno in okoljsko pogojen.

Biološka ura potrebuje približno 3. mesece, da pride do njenega razvoja, ta razvoj pa ni samo razvojni preskok, ampak je tudi okoljsko prilagoditveni proces, ki se prilagaja glede na svetlobo in temo. Kadar naše telo preko možganov dobi informacijo, da se zunaj začne mračiti … takrat hipotalamus sporoči epifizi, naj začne izločati hormon melatonin.

Podala bom primer, ki vam je lahko v pomoč:

Vaš dojenček se star 9. tednov in opažate že, da se vam že smeji, torej je pri njem prišlo razvoja socialnega nasmeha. Njegov zadnji dremež je navadno približno med 18 ali 18:45 ure zvečer. Nato je naslednji njegov dremež približno 20 ali 20:30 ure zvečer. Včasih je zelo razdražljiv proti večeru in nekje okoli 22:30 ure zvečer ga položite v večerno spanje.

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (1).png

Če želite, da se ura spanja vašega dojenčka za nočno spanje pomakne k zgodnejši uri, poskusite z naslednjimi koraki:

Začnite običajne korake, ki jih počnete pred spanjem (kopanje, menjava pleničke, preoblačenje … Itd.) okoli 19:30, če želite, da bi vaš dojenček šel v nočno spanje okoli 20h zvečer. Dojenčka položite ob 20h v spanje v prostor, kjer bo med nočjo spal. Sprva se bo dojenček prebudil iz dremeža in takrat ostanite z njim v sobi, kjer bo zelo blaga svetloba in počnite z njim nekaj umirjenega, lahko se tudi dojita, nežno igrata ... Itd. Z njim ravnajte, kot da gre za nočni čas. Čez nekaj dni se bo dojenčkova biološka ura temu prilagodila in pripravljen bo za nočno spanje okoli 20 ure zvečer.

Upoštevajte, da če ima vaš dojenček čez dan 4-5 ur dnevnega spanca, bo med nočjo spal 9-10 ur (odvisno od njegovih bioloških potreb po celokupnem spanju). Če vaš dojenček čez dan drema približno 3-4 ure ali manj, bo med nočjo spal od 10,5 - 11,5 ure z nočnimi hranjenji. Več o dnevnem spanju v tem obdobju si lahko preberete na tej povezavi.

Celokupne potrebe po spanju so biološko pogojene. Torej, če so celokupne potrebe vašega dojenčka po spanju 13h. Če vaš dojenček spi čez dan 4 ure, bo tekom noči spal 9h (seveda s krakimi prebujanji).

Kakšno je optimalno spalno okolje, za boljše spanje dojenčka?

Prostor, v katerem spi vaš dojenček, naj bo tih, prijeten, temen in hladen. Idealna temperatura spalnega okolja tudi za odrasle je med 18 in 21 stopinj Celzija. Za dojenčke med 20 in 21 stopinj Celzija.

Več o tem, zakaj je dobro, da je prostor, kjer spite ali spi vaš dojenček bolj hladen, ter kako vašega obleči, da bo boje spal, si lahko preberete v mojem prispevku.

V prostoru naj bo popolna tema, oziroma če želite v prostoru uporabljati svetilko, naj bo le ta blage rdeče barve, saj je to edina barva, ki ne moti koncentracije melatonina, ki je pravzaprav kemični izraz za temo in mu pravimo tudi spalni hormon. Svetloba ima veliko večji vpliv na naše in otrokovo spanje, kot si mi mislimo. Naši možgani so zelo občutljivi na zaznavanje svetlobe sploh v nočnem času. Zaradi svetlobe bolj nemirno in slabše spimo ter se prebudimo veliko bolj zgodaj. Svetloba povzroči, da v našem telesu naraste kortizol in serotonin ter pade melatonin.

Na spodnjih dveh slikah si lahko pogledate, kako različne gostote svetlobe vplivajo na spanje:

Vpliv svetlobe na spanje dojenčka

Slike so delo dr. Sofie Axelrod. Bolj podroben opis njenih raziskav, kako svetloba vpliva na spanje dojenčka, najdete na njeni spletni strani.

Vpliv svetlobe na spanje dojenčka

Pred 4. mesecem starosti vašega dojenčka (upoštevajte korigirano starost, če je vaš dojenček nedonošenček) naj vaš dojenček med dnevnimi dremežem spi na dnevni svetlobi. Ker se njegova biološka ura še vzpostavlja, boste tako preprečili, da bi zamenjal dan za noč. Tekom nočnega spanja pa naj bo v prostoru popolna tema ali luč blage rdeče barve.

Po 4. mesecu je priporočljivo, da vaš dojenček čez dan spi na dnevni svetlobi, saj bi morebitno dolgo spanje v temi lahko hipotetično zmedlo biološko uro vašega otroka. Ta pojav je zelo neraziskan in odlična priložnost za raziskovalce, da sprejmejo, ali ovržejo to domnevo, izhajam pa izključno iz smiselnega razmišljanja, da so naša telesa milijone in milijone let sledila naravnim ritmom in daljše dnevno spanje v temi nikoli ni bilo del našega evolucijskega prispevka k spanju.Temo priporočam samo v primeru, da je vaš dojenček ali malček izredno radoveden in ga je strah, da bo kaj zamudil in se ne more umiriti.

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (1).png

Ker je zapis dolg, sem vam pripravila krajši povzetek, ki vam bo mogoče v pomoč:

 • Zmotno je prepričanje, da na dojenčkovo spanje ne moremo vplivati. Zavedno ali nezavedno dojenčku utrjujemo cirkadiane ritme in tudi soustvarjamo možganske povezave, asociacije, ki jih nato vaš dojenček in otrok povezuje s spanjem in prvi meseci so za soustvarjanje povezav zelo pomembni.

 • Med 7. in 16. tednom pride do kar nekaj izjemnih sprememb v sami nevrobiologiji, ki vpliva na spanje dojenčka. Pri večini dojenčkov se v tem obdobju pojavi socialni nasmeh. Socialni nasmeh nakazuje, da dojenčkovi možgani sprejemajo dražljaje iz okolja in ustvarjajo povezave – asociacije, ki se s ponavljanjem vedno bolj krepijo in utrjujejo.

 • To je obdobje, ko je vaš dojenček biološko sposoben, da ga položite k nočnemu spanju pred 22h ali 23h.

 • Dojenčka lahko v tem obdobju z malimi koraki pripravimo k zgodnejši uri nočnega spanja. Upoštevajte tudi, da če otroka položite v posteljo zelo zgodaj, se bo tudi zjutraj zgodaj zbudil.

 • Prostor, v katerem spi vaš dojenček, naj bo tih, prijeten, temen in hladen. Idealna temperatura spalnega okolja tudi za odrasle je med 18 in 21 stopinj Celzija.

 • Pred 4. mesecem starosti vašega dojenčka (upoštevajte korigirano starost, če je vaš dojenček nedonošenček) naj vaš dojenček med dnevnimi dremežem spi na dnevni svetlobi. Ker se njegova biološka ura še vzpostavlja, boste tako preprečili, da bi zamenjal dan za noč.

 • Temo med nočnim spanjem priporočam samo v primeru, da je vaš dojenček izredno radoveden in ga je strah, da bo kaj zamudil in se ne more umiriti.

To bi bilo nekaj nasvetov za spanje dojenčka od 2. do 3. meseca. Želim si, da vam nasveti pridejo prav in da se boste tudi s pomočjo teh zapisov pomikali v smer v povezavi spanja dojenčka, ki ustreza vaši družini.


Druge objave, ki vam bodo mogoče v pomoč:

Mentalno zdravje v starševstvu:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png


Untitled (1080 × 1350 px) (2).png


Če vas bolj podrobno zanimajo teme perinatalnega mentalnega zdravja, kako sebe in partnerski odnos podpreti v času starševstva najdete na moji spletni strani kar nekaj napotkov in idej, ki so vam v veliko pomoč.

Pomembno obvestilo

Zelo mi je pomembno, da so informacije, ki so na strani strokovne, preverjene in celostne. Kljub dobremu namenu se lahko zgodi, da kakšno novo priporočilo, novo dognanje ali raziskavo spregledam. Vesela bom, če to opazite, da me na to opozorite, z veseljem zapis spremenim, dodam, ali se za svojo napako opravičim.

Poskušajmo si soustvarjati svet, ki ni zavajajoč in naj starši dobijo preverjene informacije odgovornost, kaj storimo s to informacijo, pa je na nas.

Informacije na spletni strani Spi kot dojenček niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Spi kot dojenček je namenjena izobraževanju, vsebine v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošnih pogojih.

Hrepeniš po boljšem spanju?