Če ste starš in radi berete knjige ali članke, povezane z dojenčki in spanjem dojenčka, boste prej ali slej naleteli na pojav povijanja dojenčka. Zmeda na spletu je enormna, na eni strani vas bodo strašili, kako je to škodljivo in vpliva na nenadno smrt v zibelki, na drugi strani bo to svetovano kot »čudežna« metoda, ki bo vašega dojenčka pripeljala do daljšega spanja in za vas bolj naspanih noči.

Povijanje je zelo starodavna metoda, ki je v zapisih opaženo že 2000 let nazaj. Povijanje dojenčkov kot metoda, ki dojenčka pomiri, je omenjeno tudi v Svetopisemski knjigi, bolj natančno v Novi zavezi.

Kaj je pravzaprav povijanje, kako povijanje deluje in ali je škodljivo za dojenčka, boste izvedeli v spodnjih zapisih.

Kaj pravzaprav je povijanje?

Povijanje je zavijanje dojenčkov v odejo ali v večjo tetra plenico, da se omeji gibanje dojenčkovih okončin. Povijanje se uporablja že skoraj 4000 let za številne namene, vključno s pomirjanjem, nošenjem dojenčkov in poravnavo drže. Toda številne stare prakse, kljub preživetju neštetih generacij, danes veljajo za krute in rahlo barbarske.

Sodobno povijanje je nežnejša zadeva, ki se uporablja za pomiritev vznemirjenega otroka in dojenčku pomaga pri spanju.

Kako povijanje deluje?

Staršem se povijanje dojenčka morda zdi nekoliko kontra intuitivno. Moja prva asociacija povijanja dojenčka je bilo vprašanje: »Kako zaboga bi lahko bilo sproščujoče, če bi roke in noge močno privezali ob telo, da se ne bi mogli premikati?«

Izkaže se, da je občutek tesnosti dojenčkom poznan in varen že iz maternice. Poleg tega imajo dojenčki do 4. meseca prisoten Moro refleks.

Ta prirojeni odziv, ki je del naše evolucije, povzroči nehotene premike okončin, ko dojenčka prestraši hrup ali druga okolijska spodbuda. Sploh kadar dojenčka odlagamo in mu to povzroči občutek padanja, ki je zanj subjektivno nevaren in neprijeten. Moro refleks se sprošča tudi v REM fazi spanja, ki je v začetnih mesecih zelo pogosta Ta nenadni gib dojenčka zelo hitro prebudi. Povijanje pravzaprav prepreči, da bi do tega prišlo.

Drugi domnevni razlog, da povijanje deluje, je, da dojenčku ponazori občutek v maternici, to pa mu je poznan in varen občutek.

Je povijanje škodljivo za vašega dojenčka?

Največji bum različnih strokovnih in tudi manj strokovnih zapisov okoli vprašanja povijanja dojenčka je povzročila metaanaliza (1) o povijanju dojenčkov in pojavu nenadne smrti v zibelki, ki je bila objavljena v zelo prestižni znanstveni reviji Pediatric maja 2016. Pokazalo se je, da če dojenčka, ki je povit in je starejši od 6 mesecev, povijamo in damo spati na bok ali trebušček, se možnost pojava nenadne smrti v zibelki podvoji. Čeprav nam analiza ne more natančno povedati, zakaj se je tveganje podvojilo, si lahko predstavljamo, da povit dojenček, ki spi na trebuščku, morda ne bo mogel dvigniti glave, če bi imel težave z dihanjem. Dojenček ima prve mesece izrazito nezrel živčni sistem in zelo rahlo spanje, kar ima zelo velik evolucijski smisel, saj so dojenčkovi možgani dovolj aktivni, da se ob morebitnem pojavu nevarnosti hitro aktivirajo.

Povijanje posledično ni ravno sprejeta praksa. Nekateri zdravniki menijo, da lahko povijanje poveča verjetnost težav s kolki pri majhnih dojenčkih, kar so nekatere raziskave dokazala. Pri tem moramo upoštevati, da je v navodilih, ki se dandanes dajejo staršem o povijanju dojenčka, zapisano, da ima dojenček prosto gibeče okončine, kar nekoč ni bilo stalna praksa. Drugi izražajo zaskrbljenost zaradi pregrevanja dojenčkov. Združenja, ki promovirajo in izobražujejo starše o dojenju, kot IBLCE (International Board of Lactation Consultant Examiners) in La Leche League, ne priporočajo povijanja, ker naj bi to zmanjševalo možnost vzpostavitve polnega dojenja (kadar ima dojenček rokice proste, se instinktivno dotika maminih dojk, to pa pri mami povzroči več oksitocina, kar spodbuja laktacijo). Verjetno se sklicujejo na raziskavo iz Leta 2007 (3), ki je raziskovala vpliv povijanja na pridobivanje telesne teže in vzpostavitev dojenja novorojenčkov do 5 dni po rojstvu. V raziskavo je bilo vključenih 176 novorojenčkov in mamic. Raziskava je pokazala, da se rezultati kontrolne skupine in raziskovalne skupine povitih dojenčkov in dojenčkov, ki niso bili poviti niso bistveno razlikovale. Edina razlika je bila opažena v primeru, da so bili dojenčki ločeni od mame in so dobivali dodatek.

Metaanaliza raziskav (2), ki so bile opravljene od leta 1960 do 2016, je pokazala, da povijanje dojenčka pomirja in spodbuja spanje. Zgodnji stiki dojenčka koža na kožo spodbuja dojenje, vendar povijanje dolgoročno nima negativnega vpliva na dojenje. Tesno povijanje okoli bokov je močno povezano z razvojno displazijo kolka.

Vendar pa je povijanje vedno bolj sprejeto. Ameriško pediatrično združenje in Kanadsko združenje za pediatrijo podpirajo povijanje, v kolikor je varno izvedeno. https://www.aappublications.org/content/32/9/11.2.full

Leta 2007 je bil v reviji Pediatrics (4) objavljen sistematični pregled raziskav povezanih z različnimi izzivi povezanih s povijanjem dojenčka. V analizo je bilo vključeni 78 raziskav, ki so raziskovale vpliv povijanja na:

 • Spanje in prebujanje.
 • Vpliv na telesno temperaturo in regulacijo dojenčka.
 • Vpliv na motorični razvoj dojenčka pri katerem so uporabili povijanje.
 • Povijanje in njegov vpliv na SIDS (angl. Sudden infant death syndrome).
 • Vpliv povijanja na večji razvoj respiratornih infekcij.
 • Vpliv povijanja na displazijo kolkov.
 • Vpliv povijanja na jok dojenčka in zmanjšanje bolečine.
 • Vpliv na dojenje in pridobivanje telesne teže pri dojenčku.

V analizi je bilo zaključeno, da obstaja veliko različnih spoznanj o tehniki povijanja, uporabljale in še vedno ga uporabljajo številne kulture in to v različnih različicah. Če se ne uporablja pravilno, je lahko povijanje nevaren poseg, ki poveča tveganje za displazijo kolkov, SIDS in pregrevanje. Je pa povijanje ob varni in pravilni uporabi način, ki zmanjša jok dojenčka in njegovo bolečino, poviti dojenčki spijo dlje in se manj prebujajo. Nedonošenčki, ki so bili poviti so pokazali boljši nevromišični razvoj, manjši psihološki distress. Obstaja nekaj dokazov, da povijanje povečuje tveganje za okužbe dihal, povezane s tesnostjo povijanja. Povijanje ne vpliva na pojav rahitisa ali lastnosti kosti. Povijanje takoj po rojstvu lahko povzroči zapoznelo poporodno povečanje telesne mase pod določenimi pogojih (ločenost dojenčka od mame), vendar ne vpliva na parametre dojenja.

Obstaja tudi nekaj študij (5), ki so raziskovale ali se dojenčkovi primitivni refleksi ohranijo (v primeru Moro refleksa) v kolikor niso ustrezno integrirani (nobena od teh študij ni raziskovala ne integriranih primitivnih refleksov v povezavi s povijanjem). To bi v praksi pomenilo, da če dojenček nima izkušnje, da ob tem, ko se mu sproži Moro refleks, da pride iz stanja simpatičnega živčnega sistema v parasimpatični živčni sistem, da bo razvil večjo občutljivost v simpatičnem živčnem sistemu. Ker so refleksi shranjeni v plazilskem delu možganov ne pride do integracije novih izkušenj v bolj razvitih delih možganov. Ker mi je razvoj dojenčkovih možganov dokaj poznan koncept bi si upala trditi, da je prisotnost nevrosenzoričnih izzivov veliko bolj kompleksna tema, ki bi bila pogojena s povijanjem dojenčka v prvih mesecih. Izkušnje regulacije iz simpatičnega živčnega sistema v parasimpatični živčni sistem dojenček dobiva na zelo veliko drugih načinov, razumem pa smisel in delovanje primitivnih refleksov (6). Osebno mi je bolj blizu Polivagalna teorija zakaj pri določenih pride do večje občutljivosti, neurocepcije na določene dražljaje iz okolja. Se pa tako uporaba belega šuma in tudi pripomočkov, ki malo utesnijo z namenom ustvariti večji občutek varnosti uporabljajo tudi pri nevrosenzoričnih izzivih.

Torej, če starši razmišljate, da bi povili svojega dojenčka, razmislite o naslednjem:

• Dojenčka ni treba poviti, če je vesel brez povijanja in vsekakor ni potrebno, da je 24 ur na dan povit.

• Dojenčka vedno položite na hrbet. Bolj kot povijanje je za otroka nevarno, da ga brez opazovanja pustimo spati na trebuščku.

• Dojenčka prenehajte povijati takoj, ko opazite, da se je začel obračati iz boka na hrbet ali obratno. Takrat je pomembno, da ima vaš dojenček prost dostop do rok, ki mu nudijo oporo.

• Poskrbite, da pri povijanju uporabljate tkanino, ki se težje sprosti. Ohlapna tkanina in dojenčki so nevarna kombinacija.

• Dojenčka ne povijajte v debele deke, ki bi povzročile, da bi se dojenček pregrel.

• Za zdrav razvoj bokov se morajo dojenčkove noge v bokih prosto gibati.

• V kolikor opazite, da povijanje vpliva na zmanjševanje dojenja in slabše pridobivanje teže dojenčka, preverite, ali povijanje vpliva na to.

• Na trgu se dobi že povijanju prirejene spalne vreče, ko ima dojenček prost dostop do svojih rokic ali pa vreče omogočijo samo malo bolj utesnjen občutek pri prsnem košu.

Sedaj se verjetno sprašujete, ali sem jaz povijala svojo deklico, ko je bila dojenčica.

Nisem, ker sem se bala, da tega ne bi pravilno naredila. Sem pa uporabljala temu namenjeno spalno vrečo, ki deluje kot povijanje s tem, da ima dojenček prost dostop do svojih rokic in malo omili Moro refleks, poleg tega pa daje malo bolj utesnjen občutek, ki je dojenčku varen. Opazila sem, da je zaradi tega bolje spala, vsekakor je ni tako pogosto prebudilo, ko so se njene rokice začele premikati v spanju, kar je popolnoma naraven odziv telesa v REM fazi spanja. Polno sem jo dojila (še vedno jo dojim) in vreča nikoli ni vplivala na vzpostavitev laktacije, sploh pa ni treba, da je dojenček noč in dan v omenjeni vreči.

V kolikor vas zanima več o spanju dojenčka, si lahko preberete v brezplačnih vodnikih …

Vodnik_0_6_3D_margin (1).png

Vodnik_4_18_3D_margin.png

Vir:

 1. Pease, A. S., Fleming, P. J., Hauck, F. R., Moon, R. Y., Horne, R. S. C., LHoir, M. P., … Blair, P. S. (2016). Swaddling and the Risk of Sudden Infant Death Syndrome: A Meta-analysis. PEDIATRICS, 137(6).
 2. Nelson, A. M. (2017). Risks and Benefits of Swaddling Healthy Infants. MCN, The American Journal of Maternal/Child Nursing, 42(4), 216–225.
 3. Bystrova K, Matthiesen AS, Widstro¨m AM, et al. The effect of Russian maternity home routines on breastfeeding and neonatal weight loss with special reference to swaddling. Early Hum Dev. 2007;83:29 –39
 4. Van Sleuwen, B. E., Engelberts, A. C., Boere-Boonekamp, M. M., Kuis, W., Schulpen, T. W. J., & L’Hoir, M. P. (2007). Swaddling: A Systematic Review. PEDIATRICS, 120(4), e1097–e1106. doi:10.1542/peds.2006-2083.
 5. Pecuch, A., Gieysztor, E., Telenga, M., Wolańska, E., Kowal, M., & Paprocka-Borowicz, M. (2020). Primitive Reflex Activity in Relation to the Sensory Profile in Healthy Preschool Children. International Journal of Environmental Research and Public Health, 17(21), 8210. doi:10.3390/ijerph17218210
 6. https://pdfs.semanticscholar.org/cc31/f71ec2355fd8ba40a79fe822650705e69ff7.pdf

Hrepeniš po boljšem spanju?