Untitled design (64).png


Ste opazili, da se vaš dojenček ali otrok ponoči nemirno spi, se veliko premetava ali obrača? Bi verjeli, da za to vedenje sploh pri dojenčkih obstaja zelo dober biološki razlog?

Spanje spremlja kar dovršen del moje profesionalne poti, saj so izzivi z duševnim zdravjem odraslih zelo povezani z izzivi s spanjem, in ko mi nekdo omeni, da »spi kot dojenček« v mojem svetu, to ne pomeni mirnega in dolgega spanja, ampak razdrobljeno in nemirno spanje s pogostimi prebujanji.

Pri iskanju ključnih besed, ki starše skrbijo v povezavi s spanjem dojenčkov in otrok, me je zelo presenetilo, da je nemirno spanje vprašanje, ki se zelo pogosto pojavlja.


V nadaljevanju boste izvedeli:


1. Kaj je vzrok za nemirno spanje dojenčka in otroka?

Zakaj se dojenčki veliko premetavajo, stokajo in so nemirni med spanjem? Kaj je največkrat vzrok nemirnega spanja mojega dojenčka? Največkrat najdemo odgovor v njihovi biologiji spanja, saj je večina njihovega spanja v prvih letih namenjena REM fazi spanja in le ta se sorazmerno zmanjšuje s starostjo otroka.

Na spodnjem posnetku je prikazana REM faza spanja in izziv je razumeti, da ta dojenček pravzaprav spi.


Mlajši, kot je vaš otrok, več REM faze spanja ima. Upoštevati moramo, da novorojenčki in dojenčki v začetnih mesecih nimajo paralize gibanja v REM fazi spanja. To pomeni, da se vaš dojenček premika in spušča nenavadne glasove (stokanje, momljanje), tudi joka in tako predeluje dnevne dogodke in še vedno spi.

Slika.png

Vir slike: Gnidovec Stražišar. Spanje in motnje spanja pri otrocih. Gradivo dostopno na spletu.

Za boljše razumevanje različnih stopenj spanja si lahko preberete moj prispevek na to temo.

V nadaljevanju bom na kratko povzela različne stopnje spanja in njihove glavne značilnosti.

 • Spanje REM (rahlo spanje):

Ta je faza rahlega spanja, ki vključuje povečano gibanje, žive sanje in hitro utripanje oči, po katerih je spanje REM dobilo ime, REM (angl. Rapid eye movement). Takrat možgani vašega otroka utrjujejo spomine in izboljšajo njihove kognitivne sposobnosti. Nedonošenčki preživijo približno 70-80 odstotkov časa spanja v fazi REM. Donošeni dojenčki pa približno 50 odstotkov.

 • Spanje NREM (globoko spanje):

To fazo lahko razdelimo na tri stopnje z naslednjimi značilnostmi:

 • Faza 1 – zaspanost in dremavost, povešene oči, ki se odpirajo in zapirajo.
 • Faza 2 – lažja oblika spanja, med katero lahko dojenčka zlahka prebudimo in prestrašimo.
 • Faza 3 – globok spanec, v katerem je vaš dojenček tih in se ne premika.

Podobno kot odrasli, dojenčki doživijo vsako od teh stopenj v ciklu spanja, ki napreduje od 1. do 3. stopnje. Ta proces se ponavlja večkrat čez noč. Povprečni cikel spanja pri odraslih traja od 90 do 120 minut (z 20 do 25 odstotki v fazi REM). Nasprotno pa cikel spanja vašega dojenčka traja le 50 minut (s 50 odstotki v fazi REM), dokler ni star šest mesecev. Ti krajši cikli in pogoste faze REM povzročajo nemir pri vašem otroku.

Ali bi morali otroka dvigniti, ko nemirno spi?

Kratek odgovor je ne. Ne glede na to, kako mamljivo je, če svojega malčka dvignete vsakič, ko se oglasi, lahko motite njegov spanec. Novorojenčki naravno prehajajo skozi rahel in globok spanec vso noč. Ko zaslišite, da se vaš dojenček oglaša, bodite radovedni ali mogoče vaš dojenček spi in bi pri tem nepotrebno motili njihov spanec.

Kadar koli dojenčki preidejo v fazo REM, se nagonsko premetavajo ali celo jokajo in spuščajo glasove. To je popolnoma normalno, če jim boste dovolili, bodo počasi prešli nazaj v globok spanec.

2. Kdaj pa se preneha nemirno spanje dojenčka in začnejo dojenčki bolj globoko spati?

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) (22).png

S starostjo vašega dojenčka se bo količina REM faze spanja manjšala. Okoli 6. meseca spanje postane tudi bolj konsidulirano in opazili boste bolj mirno in globoko spanje predvsem v prvem delu noči in nato postopoma tudi do 2. in 3. leta tudi v drugem delu noči.

Nekateri dojenčki začnejo spati bolj nemirno pri približno 8. in 18. mesecih. Do tega lahko pride zaradi pojava ločitvene tesnobe, večjega prepoznavanja in nadzora nad njihovim okoljem, večjega motoričnega preskoka, čezmerne stimulacije ali spuščanja dnevnih dremežev. Če se je nemiren spanec nenadno pojavil, bo tudi verjetno postopoma izzvenel. Če pa se to pojavlja že nekaj časa, predlagam, da raziskujete ali bi se dalo dnevno rutino otroka prilagoditi ali pa to nakazuje na resnejši zdravstveni izziv, ki bi potreboval specialistično obravnavo. Več o tem si lahko preberete v naslednjih vrsticah.

3. Kako zmanjšati nemirno spanje dojenčka?

Kako dojenčku pomagati, da bo spal bolj mirno?

1. Bodite radovedni do namigov in znakov, ki vam jih sporoča dojenček.

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) (25).png

Ljudje smo v konstantni interakciji preko zrcalnih nevronov. Nemir vašega dojenčka vzbudi v vaših možganih in telesu nemir brez, da bi se tega zavedali in takrat starši postanemo hitro preveč reaktivni. Če nam uspe ob tem narediti nekaj globokih vdihov in izdihov in smo radovedni do vsebine znakov, ki nam jih kaže dojenček, hitreje preidemo do rešitve. Dojenček vam ne more povedati, da je zaspan, vsekakor pa lahko pokaže nekatere jasne znake zaspanosti.

Če si vaš dojenček, drgne oči, vleče za ušesa ali ima zabuhle oči, so to znaki, da je zaspan. To je pravi čas, da ga položite v posteljo. Poskusite si delati zapiske, da boste bolje razumeli znake, ki jih vaš dojenček kaže, ko je čas za spanje. Preutrujen dojenček veliko bolj nemirno spi, zato boste opazili bolj nemirno spanje, ko bo vaš dojenček spal »slabše« čez dan.

2. Izogibajte se nenadni spremembi rutine.

Otroci so različni in nekateri dojenčki so zelo občutljivi na nenadne spremembe rutine. Upoštevati moramo, da so možgani dojenčka veliko bolj nezreli od naših. Možgani pa imajo zelo radi predvidljive vzorce. Pri nekaterih dojenčki že majhna sprememba v okolici, otroka naredi nemirnega in to se pogosto kaže med spanjem, ko predelujejo dnevne dogodke.

.

Dojenčki so radi prisotni v znanem okolju skupaj z znanimi ljudmi.

3. Ustvarite ritual pred spanjem.

Glavni namen rituala pred spanjem je, da vašega dojenčka počasi pripravi na spanje. Več o rutini in ritualih pred spanjem in zakaj so pomembni, si si lahko, preberete v mojem prispevku.

4. Izkoristite partnerjevo podporo.

Skrb za dojenčka je velikokrat naporna. Raziskave kažejo, da vključitev očetov v nočna prebujanja otrok in dojenčkov vodi do bolj konsolidirane vzorce spanja (1, 2, 3, 4, 5). S partnerjem se dogovorite, da on prevzame vsaj eno nočno prebujanje in obstaja velika možnost, da bo to vodilo do boljšega počutja mame in tudi boljšega spanja vašega dojenčka.

4. Kdaj pa je nemirno spanje dojenčka in otroka izziv, ki potrebuje nadaljnjo specialistično obravnavo?

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) (23).png

Obstaja zelo velika razlika med razvojno primernim nemirnim spanjem vašega otroka in nemirnim spanjem, ki nakazuje na določen zdravstven izziv, ki bi potreboval nadaljnjo specialistično obravnavo. Predlagam, da svojemu pediatru omenite nemirno spanje, če vaš dojenček ali otrok:

Če vas zanima bolj podroben pregled morebitnih vzrokov, ki botrujejo za nemirno spanje dojenčka in otroka, ki bi potrebovalo specialistično obravnavo, predlagam tale sistematični pregled znanstvenih člankov (6), ki je bil objavljen leta 2021.

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) (24).png


Sistematični pregled je ocenil razširjenost nemirnega spanca pri otrocih, dokumentiral povezavo nemirnega spanca z drugimi stanji in povzel obstoječe dokaze o tem, ali je treba nemiren spanec obravnavati kot posebno motnjo spanja. Izvedeno je bilo celovito iskanje po elektronskih zbirkah podatkov s širokim iskalnim pojmom »nemiren spanec« na vseh področjih. Od 266 pridobljenih člankov je bilo 107 obdržanih za vključitev v ta pregled. Večina (n = 93) je bila opazovalnih študij. Študije so bile razvrščene v več kategorij patoloških stanj:

 • obstruktivne motnje dihanja v spanju (n = 19);
 • odstranitev žrelnice in mandljev – adenotonzilektomija pri povečani žrelnici in mandljih (n = 7);
 • bolezni dihal, vnetje srednjega ušesa (n = 12);
 • s spanjem povezane motnje gibanja in motnje nemirnega spanja (n = 11);
 • nevrološke ali psihiatrične motnje (n = 7);
 • Downov sindrom/druge nevro razvojne motnje (n = 10);
 • s spanjem povezan bruksizem in druge motnje spanja (n = 7);
 • in nemiren spanec v splošni populaciji/mešanih kliničnih vzorcih (n = 18).

Visoka razširjenost nemirnega spanca je bila ugotovljena pri otrocih s številnimi osnovnimi boleznimi ali drugimi zdravstvenimi izzivi.

Največkrat je nemirno spanje dojenčka in otroka povezano z biološkim razvojem spanja in le v redkih primerih nakazuje na določen zdravstveni izziv, ki bi potreboval specialistično obravnavo.

Otroci se tudi razlikujejo po temperamentnih značilnostih, ki tudi vplivajo na nemirnost med spanjem. Ker pa so pretirani ali neenakomerni gibi lahko znak osnovne bolezni, je priporočljivo, da se posvetujete z otrokovim pediatrom, če opazite kakršno koli nočno nemirnost, ki vas skrbi. Po mojih izkušnjah starši preprosto začutimo, kdaj nekaj ni v redu.

Untitled (1080 × 1350 px) (2).png


Če je vaš izziv nemirno spanje dojenčka ali otroka, vam bodo mogoče tudi druge objave v pomoč:

Mentalno zdravje v starševstvu:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png


Obdobje, ko postanem starši v nas, vzbudi veliko čustev, na katere sploh nismo pripravljeni. Po drugi strani nam družba prikazuje nerealno sliko starševstva. Če vas vsebine osebne rasti, mentalnega zdravja, skrbi zase in zmanjševanja stresa zanimajo na moji spletni strani, najdete kar nekaj brezplačnih orodij in vsebin, ki so vam lahko v veliko pomoč.

Viri znanstvenih člankov, ki so bili uporabljeni za prispevek; Nemirno spanje dojenčka. Kdaj je normalno in kdaj ni:

 1. Tikotzky L., Sadeh A., Volkovich E., Manber R., Meiri G., Shahar G. VII. Infant sleep development from 3 to 6 months postpartum: Links with maternal sleep and paternal involvement. Monogr. Soc. Res. Child. Dev. 2015;80:107–124.
 2. Ragni, B., & De Stasio, S. (2020). Parental Involvement in Children’s Sleep Care and Nocturnal Awakenings in Infants and Toddlers. International Journal of Environmental Research and Public Health, 17(16), 5808.
 3. Bernier A., Carrier J. Paternal involvement and child sleep: A look beyond infancy. Int. J. Behav. Dev. 2016;41:714–722.
 4. Millikovsky-Ayalon M., Atzaba-Poria N., Meiri G. The role of the father in child sleep disturbance: Child, parent, and parent-child relationship. Infant Ment. Health J. 2015;36:114–127.
 5. De Stasio S., Boldrini F., Ragni B., Gentile S. Predictive Factors of Toddlers’ Sleep and Parental Stress. Int. J. Environ. Res. Public Health. 2020;17:2494.
 6. DelRosso, L. M., Picchietti, D. L., Spruyt, K., Bruni, O., Garcia-Borreguero, D., Kotagal, S., … Ferri, R. (2021). Restless sleep in children: A systematic review. Sleep Medicine Reviews, 56, 101406.

Pomembno obvestilo:

Zelo mi je pomembno, da so informacije, ki so na strani strokovne, preverjene in celostne. Kljub dobremu namenu se lahko zgodi, da kakšno novo priporočilo, novo dognanje ali raziskavo spregledam. Vesela bom, če to opazite, da me na to opozorite, z veseljem zapis spremenim, dodam, ali se za svojo napako opravičim.

Poskušajmo si soustvarjati svet, ki ni zavajajoč in naj starši dobijo preverjene informacije odgovornost, kaj storimo s to informacijo, pa je na nas.

Informacije na spletni strani Spi kot dojenček niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Spi kot dojenček je namenjena izobraževanju, vsebine v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošnih pogojih.

Hrepeniš po boljšem spanju?