Untitled design (64).png


Kako umiriti otroka pred spanjem?

Je morda ta scenarij znan tudi vam? Otrok je utrujen, vsekakor pripravljen na spanje, a nikakor ne zaspi in se ne (z) more umiriti.

Se mogoče sprašujete:

  • Zakaj otrok težko zaspi?
  • Zakaj se otrok ne (z) more umiriti?
  • Le kaj je za tem in kako si lahko pri tem pomagamo?

Težave z nočnim uspavanjem malčka in dojenčka so zelo pogoste. Če odrasli preidemo v svoj sladki sen v minutah, se ta izziv pri našem malčku lahko raztegne na uro, včasih tudi na dve ali več.

V mojem prispevku: Kako uspavati dojenčka ali otroka, da bo hitreje in mirneje zaspal sem poskušala zelo široko zaobjeti morebitne vzroke, ki botrujejo temu, da dojenčka ali otroka dolgo uspavamo.

Tale prispevek je namenjen raziskovanju konkretnih korakov in odgovoru na vprašanje, kako umiriti otroka pred spanjem.


V prispevku boste izvedeli:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png


1. Kako umiriti otroka pred spanjem?

kako umirtiti otroka pred spanjem


Katere dejavnike morate upoštevati, če ima otrok izzive z umiritvijo pred spanjem …

V pomoč vam je lahko to, da raziskujete:

Je moj otrok dovolj utrujen in ali je njegovo telo pripravljeno na spanje?

Če imate 3-letnega malčka, ki je zaključil z dnevnim dremežem ob 15. uri, bo zelo težko pripravljen na spanje ob 20. uri zvečer, saj spalni pritisk še ni začel delovati.

Je moj otrok mogoče preutrujen in se ne zmore umiriti, da bi zaspal?

Otrokovi možgani so drugačni od naših. Možgani otroka, ki je preutrujen, disreglirajo.

To je stanje, ko telo preplavijo stresni hormoni. Gre za evolucijsko prilagoditveno stanje, ki je bilo zgrajeno za preživetje, ker pa otrok še nima zrelih možganov, ne zmore umiritve na način, na katerega lahko to naredimo odrasli.

Ne moremo zaspati, če naše telo misli, da bežimo pred nevarnostjo.

Je mogoče moj otrok prišel v stik z modro svetlobo ali s hrano, bogato s kofeinom?

Čas , ki ga preživimo z otrokom ... (300 × 300 px) (3).png

Več o tem si lahko preberete v mojem prispevku o vplivu elektronskih naprav na spanje in uspavanje.

Je imel otrok priložnost, da se je njegov živčni sistem začel postopoma umirjati?

Čas , ki ga preživimo z otrokom ... (300 × 300 px) (2).png

Pomen nočne rutine je ta, da nas pripravi na spanje in da se telo in živčni sistem počasi umirjata.

Rutina je neko sosledje umirjene dejavnosti, ki jo možgani ponotranjijo, in sčasoma telo in možgani vedo, da ko pride do sosledja nekih dogodkov, je čas za spanje.

Več o tem si lahko preberete v mojem prispevku o ritualih ali rutini pred spanjem.

Sem mogoče jaz v trenutku, ko otroka uspavam, napeta, v stresu ...?

Ljudje vstopamo v odnose preko zrcalnih nevronov, če v trenutku, ko otroka uspavam, čutim napetost, jezo in povečan stres, to čuti tudi otrok in se ne zmore umiriti.

2. Konkretni koraki – kako umiriti otroka pred spanjem.

  • Priporočam, da si organiziramo popoldanski čas tako, da ga nekaj preživimo s svojim otrokom.

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

kako umiriti otroka pred spanjem, čas preživet z otrokom pred spanjem


Zavestno organiziramo urnik, v katerem bomo svoj čas namenili prav otroku.

Kot mama dveh otrok se velikokrat znajdem v precepu, kako malo sem resnično čuječa in prisotna, ko sem z njima. Res, da preživim z njima veliko časa, ampak ta čas je večinoma iz moje strani odtujen, saj sem z mislimi in telesom večinoma drugje in ne pri otroku.

To ne pomeni, da moramo biti z otroki 24/h na dan, a že 10 minut iskrene in čuječe prisotnosti z otrokom lahko napolni otrokovo skodelico po pozornosti in to tudi vpliva na nočno uspavanje in spanje.

  • Izklopimo elektronske naprave pred spanjem.

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

Čas , ki ga preživimo z otrokom ... (300 × 300 px) (4).png

Poskušajmo vsaj dve uri, preden bomo otroka uspavali, izključiti vse elektronske naprave in televizijo. Svetloba, ki jo oddaja televizija, pametni telefoni, računalniki in razne tablice, dajejo našim možganom informacijo, da moramo ostati budni.

Naj bo to čas spontanega igranja, branja različnih knjig, povezovanja in sproščenega vzdušja.

.

Vaš najpomembnejši cilj ob otrokovem uspavanju je, da poskrbite, da se bo otrok iztrgal iz stanja velike čuječnosti.

To pa je mogoče storiti z aktiviranjem pomirjajoče kemične snovi – oksitocina, ki ga lahko dosežemo prek telesnega stika (igranje, ravsanje, branje knjig).

Velikokrat je starše strah, da bo nežno ravsanje preveč prebudilo otroka, ampak moje izkušnje so ravno obratne. Nežno ravsanje zelo blagodejno deluje na pomirjanje živčnega sistema, sploh pri fantkih. Če vas ta tema bolj zanima vam, priporočam tole knjigo.

Poleg tega lahko otroku pomagamo tudi tako, da spodbudimo aktiviranje hormona za spanje – melatonina. Torej uro pred spanjem naj bodo ugasnjene vse elektronske naprave, ob uspavanju otroka pa naj bo zmanjšana svetloba.

  • Pa vendar – karkoli naredite, bodite mirni.

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

kako umiriti otroka pred spanjem


Če se v vaših možganih sproži veliko stresnih kemičnih snovi, ne morete pričakovati, da boste pomirili vznemirjenega otroka. Starši vstopamo v interakcijo s svojimi otroki prek zrcalnih nevronov. Če je eden od staršev zelo vznemirjen, bo otrok zelo težko dosegel pomiritev, saj bo v svojem telesu čutil tudi napetost staršev.

Vaš stres in jeza zlahka aktivirata otrokove alarmne sisteme v možganih, posledica tega pa je, da otrok nima občutka varnosti in ne more zaspati.

Če se vaša nekontrolirana jeza redno ponavlja, bi bilo zelo smiselno raziskati, od kod izvira. Naši otroci so naši največji učitelji, zelo hitro nam pokažejo, kje so naše otroške rane.

3. Urnik, ki vam je v pomoč pri konkretnih korakih, kako umiriti otroka pred spanjem.

kako umiriti otroka pred spanjem


Predlagam, da vaša spalna rutina poteka po takem urniku, ki ga prilagodite svoji družini.

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

Če otroka uspavate bolj pozno, ure le premaknite na poznejši čas.


17:30 do 18:30: igra, ravsanje, tekanje, lovljenje z vašim otrokom. Izklopimo elektronske naprave.

18:30 do 19:15: počasna umirjena igra, kot je recimo risanje. Elektronske naprave naj bodo izklopljene.

19:15 do 19:30: večerja.

19:30 do 19:50: kopanje ali neka ustaljena spalna rutina, ki jo redno izvajate.

19:50 do 20:00: prebiranje raznih zgodbic.

20:00: uspavanje, v sobi naj bo tema.


Preden otrok zaspi, se uležite zraven njega. V tem primeru vam ni treba govoriti. Pretvarjajte se, da spite. Osredotočite se na globoko dihanje.

Dotikanje s kožo pomiri otrokov sistem za telesno vzburjenje in krepi vez med vama. Bolj kot boste mirni vi, mirnejši bo otrok. Pomislite na kemične procese v možganih. Ko otrok zaspi, lahko vstanete in večer je vaš!

4. Vpliv območja vzdrževanja budnosti na izzive z umirjanjem otroka pred spanjem.

kako umiriti otroka pred spanjem, območje vzdrževanja budnosti


Kako umiriti otroka pred spanjem, ki je dobil nenaden val energije?

Imate občutek, da otrok pred spanjem dobi nov val energije in se sploh ne more umiriti pred spanjem? Kot da bi dobil nov pogon, nov veter?

Drugi veter (ali tretji veter, četrti veter Itd.), je pogovorno ime za znanstveni izraz območje vzdrževanja budnosti, ki je pojav spanja, pri katerem oseba po daljšem obdobju budnosti začasno preneha čutiti zaspanost, otroci postanejo hiperaktivni, kar pogosto povzroči, da se zelo težko umiri in zaspi.

Območje vzdrževanja budnosti pred spanjem je normalen pojav delovanja cirkadianih ritmov, ki traja 2. do 3. ure, v tem času smo manj nagnjeni k temu, da bi zaspali.

Včasih pa je dolgo uspavanje povezano z otrokovo neusklajeno biološko uro nočnega spanja in v tem primeru, je potreben individualen pristop, saj je treba z majhnimi koraki otrokovo telo in možgane pripeljati do zgodnejše ure nočnega spanja.

V takem primeru se uporabi metodo "angl. Bedtime fading" tako, da z določenimi koraki otrokovo biološko uro pripravimo na zgodnejšo uro nočnega spanja.

Več o tem si lahko preberete v mojem prispevku.

Untitled (1080 × 1350 px) (2).png


Druge objave, ki vam bodo mogoče v pomoč pri vprašanju kako umiriti otroka pred spanjem.

Mentalno zdravje v starševstvu:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png


Leta dela s starši so me pripeljala do spoznanja, da je bolj kot delo na spanju dragoceno, da se starši opolnomočijo za izzive, ki jih življenje z otrokom prinese. Če vas vsebine osebne rasti, mentalnega zdravja zanimajo na moji spletni strani, najdete zelo veliko napotkov in idej, kako se lahko opolnomočite v tem obdobju.

Pomembno obvestilo:

Zelo mi je pomembno, da so informacije, ki so na strani strokovne, preverjene in celostne. Kljub dobremu namenu se lahko zgodi, da kakšno novo priporočilo, novo dognanje ali raziskavo spregledam. Vesela bom, če to opazite, da me na to opozorite, z veseljem zapis spremenim, dodam, ali se za svojo napako opravičim.

Poskušajmo si soustvarjati svet, ki ni zavajajoč in naj starši dobijo preverjene informacije odgovornost, kaj storimo s to informacijo, pa je na nas.

Informacije na spletni strani Spi kot dojenček niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Spi kot dojenček je namenjena izobraževanju, vsebine v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošnih pogojih.

Hrepeniš po boljšem spanju?