Untitled design (64).png


Kaj je normalno spanje dojenčka? Kaj je normalno zbujanje dojenčka ponoči?

Opažam, da je v našem okolju zelo veliko staršev zelo zaskrbljenih zaradi spanja svojih otrok. Po eni strani so starši zaskrbljeni, ker se njihov 8-mesečni dojenček prebuja 2-krat na noč, medtem ko prijateljičin dojenček prespi celo noč. Na drugi strani se tudi »normalizira« prebujanje 10-krat na noč, kar spet ni prav.

Ne bom zanikala, da ob marsikaterem ponudniku, ki staršem ponujajo razne storitve, povezane s spanjem, postanem jezna. V vseh teh letih sem si pridobila dovolj znanja, da vem, katere informacije so preverjene in katere ne.

Močno zagovarjam informirano in strokovno podajanje informacij staršem in upoštevanje ter spoštovanje izbire poti, ki ustreza družini.

Zbujanje dojenčkov in normalno dojenčkovo in malčkovo spanje.

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) - 2022-09-23T123111.819.png

Če bi se odrasli prebujali 10-krat na noč ali bi zelo težko zaspali ter bi med nočjo dolgo bedeli, bi vsi iskali vzrok za tako ravnanje. Nič v življenju ni črno-belo in spanje naših otrok je še, kako pomemben dejavnik za zdrav razvoj telesa in uma. Spanje je za človeka zelo pomembno. Prespimo tako rekoč tretjino življenja, in če bi se spanju skušali zavestno odreči, bi kmalu zboleli. Dober, trden spanec je nadvse pomemben za kakovost našega življenja.

Raziskava o "normalnem" zbujanju dojenčkov in otrok.

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) - 2022-09-23T122958.782.png Prvo obsežno raziskavo (1), ki nam daje določene smernice, kdaj starša usmeriti naprej, sta izvedla Finski nacionalni inštitut za zdravje in Univerza v Turku.

Raziskava je pokazala, da se pri spanju dojenčkov in malčkov v prvih dveh letih zgodijo velike spremembe:

  • čas uspavanja se v starosti 6. mesecev zmanjša na povprečno 20 minut,
  • tudi nočno prebujanje se do2. leta zmanjša na 1-krat na noč.

Hkrati se otrokovo celokupno spanje zmanjša na približno 12 ur na dan, saj se število dnevnih dremežev zmanjšuje. Do drugega leta otrokov spanec postane stabilnejši in bolj skladen.

Vendar obstajajo velike individualne razlike v kakovosti spanja dojenčkov in malčkov, zato je veliko staršev zaskrbljenih, ali so vzorci spanja njihovega otroka normalni ali ne. Približno 40 % staršev 8-mesečnih otrok, ki so sodelovali v raziskavi, je dejalo, da jih skrbi otrokov spanec. Študija je temeljila na 5700 finskih otrocih in na podatkih, ki so jih posredovali njihovi starši.

Mejne vrednosti spanja dojenčka, ki lahko nakazujejo, da nekaj ni v redu.

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) - 2022-09-23T123149.762.png

Katere pa so mejne vrednosti, ko lahko rečemo, da to ni »normalno« dojenčkovo spanje, ki lahko tudi nakazuje na določen zdravstveni izziv, ki bi potreboval specialistično obravnavo?

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

Primarni cilj raziskave je bil raziskati, kako se spanje dojenčkov razvija v prvih dveh letih. Do te raziskave nismo imeli nobenih referenčnih vrednosti (ki bi temeljile na velikih naborih podatkov), kaj lahko štejemo za razvojno primeren spanec. Namen raziskave je bil raziskati, kako velike so lahko posamezne razlike v spanju med dojenčki, medtem ko še vedno spadajo v meje običajnega otrokovega razvoja. To bi starše rešilo nepotrebnih skrbi in bi tudi pomagalo, da bi starše usmerili, kdaj lahko in je treba posegati v otrokovo spanje.

.

Pri tem apeliram tudi na ponudnike komplementarnih in alternativnih oblik pomoči, da vsi razvijemo subtilno držo do teme, ker samo opremljeni z znanjem lahko dovolj konstruktivno pristopimo k tej temi in predvsem, kar je meni kot zdravstveni delavki pomembno, da ne škodimo.

V ta namen je nastala infografika, ki je delo Finskega Inštituta za nacionalno zdravje in temelji na zgoraj opisani raziskavi, ki je lahko staršem in strokovnjakom, ki so v neposredni bližini s starši in njihovimi dojenčki ter malčki v veliko pomoč.

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

Kaj je normalno spanje dojenčka?

Untitled (1080 × 1350 px) (2).png


Druge objave, ki vam bodo mogoče v pomoč:

Mentalno zdravje v starševstvu:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png


Obdobje, ko postanemo mame (ali očetje) v nas, vzbudi paleto občutkov, ki nas prestrašijo. Na eni strani nam družba prikazuje nerealno sliko starševstva in tako v sebi ostajamo zmedeni. V starših je zelo veliko krivde, sramu, občutkov, da niso dovolj dobri.

Če vas bolj podrobno zanimajo teme perinatalnega mentalnega zdravja, kako sebe in partnerski odnos podpreti v času starševstva najdete na moji spletni strani kar nekaj napotkov in idej, ki so vam v veliko pomoč.

Vir raziskave:

  1. Paavonen, E. J., Saarenpää-Heikkilä, O., Morales-Munoz, I., Virta, M., Häkälä, N., Pölkki, P., … Karlsson, L. (2020). Normal sleep development in infants: findings from two large birth cohorts. Sleep Medicine, 69:145–154.

Pomembno obvestilo:

Zelo mi je pomembno, da so informacije, ki so na strani strokovne, preverjene in celostne. Kljub dobremu namenu se lahko zgodi, da kakšno novo priporočilo, novo dognanje ali raziskavo spregledam. Vesela bom, če to opazite, da me na to opozorite, z veseljem zapis spremenim, dodam, ali se za svojo napako opravičim.

Poskušajmo si soustvarjati svet, ki ni zavajajoč in naj starši dobijo preverjene informacije odgovornost, kaj storimo s to informacijo, pa je na nas.

Informacije na spletni strani Spi kot dojenček niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Spi kot dojenček je namenjena izobraževanju, vsebine v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošnih pogojih.

Hrepeniš po boljšem spanju?