Untitled design (64).png


Uspavanje z dojenjem, kako uspavati dojenčka brez dojenja?

Vas je strah, ali se sprašujete ali se dojenček bolj pogosto zbuja zaradi uspavanja z dojenjem?

V naslednjih vrsticah vam bom skušala podati strokoven, celosten in realen pogled na to temo, nato pa vas spodbujam, da se odločite za pot, ki ustreza vaši družini.

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

Večina mam, ki smo redno prakticirale uspavanje z dojenjem, smo zelo hitro ugotovile, da dojenček ob dojenju zelo hitro zaspi.

Preden nadaljujete branje, naj omenim, da sem sama zelo velika zagovornica dojenja.

Zdi se mi pomembno, da to poudarim, ker imam občutek, da se staršem, daje sporočilo, da smo tisti, ki se ukvarjamo s spanjem proti dojenju, predvsem dojenju za uspavanje, kar sploh ni res.

Znanje o vseh prednostih dojenja sem pridobila že med svojo zdravstveno izobrazbo. S prihodom otroka sem to samo še nadgrajevala in povezovala tudi z nevroznanstvenim in psihoterapevtskim znanjem.

dojenje dojenčka z dojenjem

Dojenje nikoli ni samo hranjenje. Lahko bi vam naštevala morje nekih prednosti, ki jih ima dojenje za otroka in mamo.

Sina sem dojila dve leti, prekinila pa sva takrat, ko sem to začutila. Izkazalo se je kot dobra odločitev, ker je odstavljanje potekalo brez kakršnih koli težav.

Tudi hčerko sem dojila dolgo (približno 3 leta), ampak ona je bila večji izziv pri odstavljanju (o tem mogoče kdaj v kakšnem drugem prispevku).


V prispevku boste izvedeli:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png


Uspavanje dojenčka z dojenjem.

dojenje za uspavanje

Večina mam, ki smo dojile svoje otroke, smo zelo hitro ugotovile, da dojenček ob dojenju zelo hitro zaspi, in tako smo si olajšale čas uspavanja.

Ali je dojenje za uspavanje naravno? Na to vprašanje vam lahko odgovorim s kratkim »da«. Dojenje za uspavanje je naravno, otrok bo prej ali slej osvojil nove vzorce uspavanja in z dojenjem za uspavanje mu dolgoročno ne delamo popolnoma nobene škode.

Za razumevanje vzroka, zaradi katerega so nekateri otroci večji izziv pri uspavanju kot drugi, in načina delovanja uspavanja je potrebno znanje iz Polivagalne teorije in čustvene regulacije. Za širše branje priporočam dela nevroznanstvenika Stephena Porgesa in Allana Schora. Znanje Polivaglane teorije in razvoja čustvene regulacije tudi meni daje samozavest, da na svetovanje pristopam bolj samozavestno, saj vem, kaj je v ozadju.

Dojenje draži Vagusni živec, tj. glavni živec parasimpatičnega živčnega sistema, ki je odgovoren za umirjanje.

Vagusni živec.jpg

Otrok prvih šest mescev nima kapacitete (oziroma bolj natačno ima zelo, zelo zmajšano sposobnost) za lastno regulacijo - umirjanje, ampak se regulira oz. pomirja z aktivacijo primarnega skrbnika.

Dojenje oz. bolj natančno sesanje igra pri vzpostavljanju temeljev lastne regulacije v prvih mesecih ključno vlogo. Nato pa vaš dojenček postopoma pridobiva druge izkušnje, ko-regulacije, ki v mnogih letih vodijo do boljših izvršilnih funkcij in sposobnosti samoregulacije.

V naslednjih vrsticah bom pisala o tem, kaj vemo o dojenju za uspavanje in nato vas, spodbujam, da se odločite za pot, ki ustreza vam in družini.

Kaj vemo o uspavanju dojenčka z dojenjem?

nočno dojenje dojenčka

Materino telo pri nočnem dojenju v prvih mesecih, ko dojenček nima še dozorele biološke ure v mleko, proizvaja več triptofana. V telesu se triptofan pretvori v serotonin in v melatonin, ki mu pravimo spalni hormon.

Triptofan je predhodnik serotonina, vitalnega hormona za delovanje možganov in razvoja. V zgodnjem življenjskem obdobju več serotonina (in tudi oksitocina) povzroča tvorjenje več serotoninskih in oksitocinskih receptorjev.

Kasneje, ko dojenček "razvije" svoje biološke ritme (med 3. in 6. mesecem starosti) ima že svojega melatonina dovolj in pogosto nočno dojenje iz vidika triptofana ne pride več toliko v ospredje.

Pred kratkim je bila objavljena študija (1), ki je raziskovala vpliv materinega mleka na razvoj cirkadianih ritmov (biološke ure) otroka. Ugotovljeno je bilo, da skupaj z okoljskimi dejavniki (svetloba - tema) materino mleko vpliva na to, da se pri dojenih dojenčkih prej razvije cirkadiani ritem, saj koncentracija različnih hormonov (tj. kortizol, tirozin, imunski dejavniki, leptin, melatonin, triptofan) niha glede na dan.

.

Čeprav nam študija ne kaže korelacije, da bo zaradi tega vaš dojenček "boljše spal", ker v nasprotnem primeru dojenčki, ki so hranjeni po mlečni formuli, ne bi spali. Nam pa vseeno študija kaže določene smernice, da smo bolj previdni pri svetovanju mamicam, ki si svoje mleko črpajo, da ne recimo čez noč dodajajo svojega jutranjega načrpanega mleka, v katerem je več kortizola.

Kaj se torej dogaja med dojenjem za uspavanje?

dojenček zaspi med dojenjem

Dojenček se med dojenjem umiri, ker ima dojenje številne kompleksne hormone, ki dejansko inducirajo spanje (2), poleg že vseh ostalih dejavnikov, ki dojenčka umirjajo in mu dajejo občutek varnosti (stik koža na kožo, sesanje kot aktivacija vagusnega živca, sproščanje oksitocina pri mami in dojenčku ob dojenju, ki oba umirja).

Torej ključni dejavnik je umiritev, ki mora potekati v interakciji s spalnimi hormoni (to sta spalni pritisk in zvečer še melatonin). Zato tudi dojenje za uspavanje ne bo v pomoč, če vaš otrok dejansko ni pripravljen na spanje.

Hormoni, ki se sporočajo ob uspavanju z dojenjem, so:

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) - 2022-09-21T130930.637.png

- Leptin (2), ki je peptidni hormon in se sprošča med ali po hranjenju in zmanjšuje apetit in povečuje sitost. Leptin je peptidni hormon, ki ga izločajo v glavnem celice belega maščevja. Pomembno vlogo ima pri uravnavanju sprejemanja in porabe energije, še posebej pri uravnavanju apetita, saj deluje primarno na predel hipotalamusa, ki nadzoruje apetit.

- Holecistokinin (3), ki je tudi peptidni hormon, odgovoren za spodbujanje prebave maščob in beljakovin, zmanjšuje apetit in inducira globoko spanje.

- Možganski nevrotrofični faktor (BDNF), ki zmanjšuje apetit in inducira spanje (4).

Torej bi lahko rekli, da je bilo dojenje za uspavanje skozi evolucijo ustvarjeno za to, da mamice lažje položimo svoje dojenčke v spanje in nočem, da mamice čutite krivdo ob tem, če svoje dojenčke dojite za uspavanje, saj je to nekaj najbolj naravnega, ki dejansko spodbuja uspavanje.

Žal pa se pri tem prepleta več dejavnikov in moramo pa ločiti, kaj je dojenje za uspavanje kot najbolj naraven proces in kaj je to, da dojenje ob ponavljanju postane most za dojenčkove možgane in edini način, ki velikokrat otroka vodi v spanje?

O tej temi si lahko preberete v mojem prispevku.

Torej: iz teorije v prakso.

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

Če otroka uspavate z dojenjem in to ne vpliva na pogosto nočno zbujanje, dojite, dokler je vam in otroku ob tem prijetno.

Če otroka dojite vsakič, ko se prebudi iz REM faze spanja in vas pogosto zbujanje ne moti, to lahko brez kakršne koli slabe vesti še naprej počnete. Otrok bo prej ali slej osvojil nove vzorce uspavanja. Upoštevati morate, da na istem principu delujeta duda ali steklenička.

Kako dojenčka uspavati brez dojenja, če si to želite?

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) - 2022-09-21T131108.611.png

Če si želite zmanjšati pogosto zbujanje in pogosto zbujanje povezujete s tem, da otrok ne zaspi nazaj brez dojenja, predlagam, da si najprej preberete nekaj mojih prispevkov:

Moramo pa ločiti, da je velika razlika med dojenjem za uspavanje in pogostim dojenjem med nočnimi prebujanji, ki lahko vodijo do tega, da otrokovo telo hrepeni po nočnih kalorijah, čeprav je že zrel, da postopoma začne spuščati nočno hranjenje.

Zadeve so veliko bolj kompleksne in moramo pri tem upoštevati veliko dejavnikov, ki sovplivajo na pogosto nočno zbujanje.

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

Moje opažanje je, da članki, knjige, strokovnjaki za spanje in različne raziskave (5, 6, 7), ki namigujejo, da sta nočno hranjenje in dojenje za uspavanje povezano z izzivi s spanjem, poskušajo dati prednost spanju.

Članki, knjige, strokovnjaki za dojenje in raziskovalci, ki spodbujajo uspavanje z dojenjem, ali nočno dojenje želijo spodbujati dojenje. Iz tega sledi, da nobena od teh skupin nima prav ali narobe. Izziv nastane, ko na nekaj gledamo iz različnih zornih kotov. Ker sem trdno v obeh taborih, si želim videti obe perspektivi.

Poleg teoretičnih informacij, ki jih imamo na voljo, moramo priznati tudi človeški dejavnik. Pogosto nočno zbujanje je za starše težko, in želim si, da bi tudi različni strokovnjaki razvili subtilno držo do te teme in glede na znanje, ki ga imamo danes, lahko starše in otroke slišimo v stiski in njihovih potrebah.

Untitled (1080 × 1350 px) (2).png


Druge objave, ki vam bodo mogoče v pomoč:

Mentalno zdravje v starševstvu:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png


Obdobje, ko postanemo mame v nas, vzbudi paleto občutkov, ki nas prestrašijo. Na eni strani nam družba prikazuje nerealno sliko starševstva in tako v sebi ostajamo zmedeni. Obstaja kar nekaj načinov, kako sebe podpreti kljub pogostemu prebujanju otroka.

Če vas bolj podrobno zanimajo teme perinatalnega mentalnega zdravja, kako sebe in partnerski odnos podpreti v času starševstva najdete na moji spletni strani kar nekaj napotkov in idej, ki so vam v veliko pomoč.

Viri raziskav:

  1. Wong, S.D., Wright, K.P., Spencer, R.L. et al. Development of the circadian system in early life: maternal and environmental factors. (2022) J Physiol Anthropol 41, 22 (2022).
  2. Basheer, R., & Shukla, C. (2016). Metabolic signals in sleep regulation: recent insights. Nature and Science of Sleep,
  3. Gradivo pridobljeno iz spleta.
  4. Cordeira, J. W., Frank, L., Sena-Esteves, M., Pothos, E. N., & Rios, M. (2010). Brain-Derived Neurotrophic Factor Regulates Hedonic Feeding by Acting on the Mesolimbic Dopamine System. Journal of Neuroscience, 30(7), 2533–2541.
  5. Adair, R. Bauchner, H, PhilipP, B. levenson, S. & Zuckermaxv B. (1991). Night waking during infancy: role of parental presence at bedtime. Pediatrics, 87(4), 500-4.
  6. Anders, T. F., HaJpem, L.F,& Hua, J. (1992). Sleping through the night; a developmental perspective. Pediatrics, 90(4). 54-560.
  7. Godlin-Jones, B.L, Bumham, M.M., Gaylor, E.E, & Anders, T.F. (2001). Night waking, sleep-wake organization, and self-soothing in the first year of life. J Dev Behav Pediatric, 22(4):226-33.

Pomembno obvestilo:

Zelo mi je pomembno, da so informacije, ki so na strani strokovne, preverjene in celostne. Kljub dobremu namenu se lahko zgodi, da kakšno novo priporočilo, novo dognanje ali raziskavo spregledam. Vesela bom, če to opazite, da me na to opozorite, z veseljem zapis spremenim, dodam, ali se za svojo napako opravičim.

Poskušajmo si soustvarjati svet, ki ni zavajajoč in naj starši dobijo preverjene informacije odgovornost, kaj storimo s to informacijo, pa je na nas.

Informacije na spletni strani Spi kot dojenček niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Spi kot dojenček je namenjena izobraževanju, vsebine v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošnih pogojih.

Hrepeniš po boljšem spanju?