Untitled design (64).png


Navajanje na svojo posteljo. Kako iz skupnega spanja v svojo posteljo? Kako navaditi otroka spati v svoji postelji?

Želite izvedeti več in malo drugačen vpogled na skupno spanje z dojenčkom?

Vas zanima, kako ob skupnem spanju dojenčka pospremiti v svojo posteljico? Predstavila vam bom konkretne korake, kako dojenčka ali otroka pospremiti v svojo sobo.


Kazalo prispevka:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png


Spanje dojenčka v skupni postelji.

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) - 2022-09-09T100856.656.png

Vemo, da vsaj 60 % mam, ki dojijo, vsaj nekajkrat na teden spijo skupaj s svojimi dojenčki v isti postelji.

V načrtu imam narediti eno obsežno objavo o skupnem spanju, ker me zelo jezi, da se skupno spanje v objavah tako pristransko prikazuje. Skupno spanje je v okolju, ko pri 3. mesecih, ko opazimo, da je največji porast nenadne smrti v zibelki in ko močno pade število mam, ki polno doji velik javno zdravstveni izziv.

Osebno mi je najboljši vir za to tematiko prof. Helen Ball. Njena milina in strokovnost je tako občudovanja vredna, dobesedno izposodila bi si rada njene možgane in poslušala bi jo mesece. Prof. Helen Ball je leta 2011 tudi sodelovala na konferenci o spanju z naslovom Pomen spanja za otrokov razvoj, ki je potekalo v Sloveniji.

Ameriško pediatrično združenje priporoča DELJENJE SOBE s svojim otrokom vsaj prvih 6. mesecev in nato do 1. leta otrokovega življenja, saj to močno zmanjša pojav nenadne smrti v zibelki.

Jaz sem z obema otrokoma spala v isti postelji zelo dolgo, to je bila zavestna odločitev naše družine. No, hčerka je imela ob - posteljno posteljico, ki jo je kmalu prerastla, nato se pa mi ni ljubilo vstajati saj prostora za večjo posteljico, ki bi jo lahko pritrdili poleg, nismo imeli.

Sem pa hčerko dolgo polno dojila in upoštevala načela varnega skupnega spanja.

Naj se še tako govori o antropološki veji skupnega spanja moramo upoštevati, da so naši predniki spali na veliko trših ležiščih, so polno dojili in ni bilo ogromno drugih dejavnikov, ki vplivajo, da skupno spanje lahko ni varno.

Preden boste posegali v skupno spanje, razmislite naslednje?

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) - 2022-09-09T101124.706.png

Pomembno je, da resnično ocenite, ZAKAJ si želite to spremembo?

Če vas skupno spanje izredno moti ali vas skrbi za varnost vašega otroka potem je čas, da naredite spremembo.

Če imate radi skupno spanje, vendar vas skrbi zunanji pritisk družbe, prijateljev ali družine predlagam, da si tukaj postavite mejo in si posteljo delite tako dolgo, ko si to želite – boste korake k spremembi delali kasneje, ko boste nanj pripravljeni.

V nasprotju s splošnim prepričanjem ne bo težje, ko bo vaš otrok star 18. mesecev.

.

Če vaš dojenček dobro spi in nobenega to ne moti, nadaljujte, dokler vam in družini to ustreza. Upoštevajte, da so norme in pravila večinoma družbeni konstrukt. Pred 1000 leti bi vas verjetno čudno gledali, če ne bi spali skupaj s svojim dojenčkom.

Vizualizirajte si, kako pride vaša teta ali soseda k vam pred 1000 leti in v istem izzivu uporabi popolnoma druge besedne zveze, ki so bile v tistem času pač »normalne« ali »norma - konstrukt« tistega časa. Kaj tokrat čutite?

Uporabite to vajo vsakič, ko boste ob tem, da delite posteljo skupaj s svojim otrokom čutili sram ali krivdo. Če to ustreza vam in družini, nima nihče pravice posegati v to.

Ko smo starši resnično prepričani in mirni v svojih odločitvah, nas mnenja okolice ne prizadenejo več. Več o tem, kako sebe opolnomočiti v času starševstva si lahko preberete, na moji spletni strani.

Včasih partner izrazi željo, da bi mogoče bil že čas, da naredite te korake. Ne ustrašite se tega sploh, če je vaš dojenček že starejši. Partnerjeva vloga je, da mamo nežno pospremi iz simbioze, ki je zdrav in normalen del razvoja dojenčka in mame. Pogovorite se s partnerjem in skupaj lahko najdete pot, ki bo ustrezala vsem.

Počasnejša sprememba in prehod bi lahko bila, da iz skupnega spanja preidete tako, da otrokovo posteljico namestite poleg vaše in jo nato postopoma oddaljujete od vas. Za starejše otroke ali malčke lahko namestite jogi, ki bo ob vaši postelji.

Tako postavite mejo, da ne želite otroka v svoji postelji otrok pa še vedno čuti vašo bližino in prisotnost. Nobenemu ne koristi, če ste zaradi skupnega spanja polomljeni in to vpliva na vašo dnevno interakcijo z otrokom.

Posnetek zaslona 2022-08-19 233408.png

Konkretno kako iz skupnega spanja v svojo posteljo. Navajanje na svojo posteljo.

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) - 2022-09-09T101312.770.png

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

1. Prepričajte se, da je vašemu otroku prostor za spanje varen in prijeten. V tednih pred spremembo naj se igra v želenem prostoru za spanje s prižganimi in ugasnjenimi lučmi.

Za nekaj minut se umaknite in se vrnite tako, da naredite smešen obraz ali izvedete igro - recimo lutkovno predstavo.

Z otrokom se lahko tudi nežno ravsata, to sploh fantkom zelo ustreza. Želimo, da vaš otrok sprošča endorfine (prijetne hormone) v posteljici in tako posledično svoj nov prostor povezuje - asociira s prijetnim in varnim. Če vaš otrok ne bo moral svojega prostora čez dan, mu tudi ne bo všeč med nočjo.

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

2. Predlagam, da krajšo igro v svojem novem prostoru dodate tudi med nočno rutino. To lahko recimo naredite pred kopanjem ali pred spanjem.

Želimo, da se vaš otrok med rutino, ki jo povezuje s spanjem, navadi hoditi v svoj novi spalni prostor.

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

3. Otrok lahko za začetek najprej spi v svojem prostoru za prvi dnevni dremež, ki je najlažji. Tako mu bo postal nov spalni prostor poznan.

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

4. Otroka lahko poskusite podpreti pri spanju in ga prestaviti v svojo posteljico samo za prvi del spanja (tudi petnajst minut je dober začetek). Nato pa postopoma podaljšujete čas, ko je vaš otrok v svoji posteljici.

Če se čas spanja začne podaljševati, je to čudovito in lahko pri tem vztrajate. Če se ne podaljša, razmislite o poskusu ene od strategij, da otroka podprete, da zaspi po prvem prebujanju v svoji posteljici in nato nadaljujte v svojem tempu naprej tako, da vztrajate prvo, drugo … itd. prebujanje.

Pri večini dojenčkov in otrok vam ni treba izbrati črno – bele poti. Še vedno se lahko odločite, da si želite, da vaš otrok do x dela noči v spi v svoji posteljici, nato ga pa lahko pristavite k sebi.

Upam, da vam bo to v pomoč in upoštevajte, da ima otrok svoj proces poslavljanja iz skupnega spanja in navajanja na novo obliko spanja. Untitled (1080 × 1350 px) (2).png


Druge objave, ki vam bodo mogoče v pomoč:

Mentalno zdravje v starševstvu:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png


Leta dela s starši so me pripeljala do spoznanja, da je bolj kot delo na spanju dragoceno, da se starši opolnomočijo za izzive, ki jih življenje z otrokom prinese. Če vas vsebine osebne rasti, mentalnega zdravja zanimajo na moji spletni strani, najdete zelo veliko napotkov in idej, kako se lahko opolnomočite v tem obdobju.

Pomembno obvestilo:

Zelo mi je pomembno, da so informacije, ki so na strani strokovne, preverjene in celostne. Kljub dobremu namenu se lahko zgodi, da kakšno novo priporočilo, novo dognanje ali raziskavo spregledam. Vesela bom, če to opazite, da me na to opozorite, z veseljem zapis spremenim, dodam, ali se za svojo napako opravičim.

Poskušajmo si soustvarjati svet, ki ni zavajajoč in naj starši dobijo preverjene informacije odgovornost, kaj storimo s to informacijo, pa je na nas.

Informacije na spletni strani Spi kot dojenček niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Spi kot dojenček je namenjena izobraževanju, vsebine v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošnih pogojih.

Hrepeniš po boljšem spanju?