Vodnik_18_5_3D_margin.png

Vodnik po spanju predšolskega otroka od 18 mesecev do 5. leta otrokove starosti

Po 18. mesecu starosti otroka pride do kar nekaj izjemnih sprememb v sami nevrobiologiji spanja in tudi samem psihološkem razvoju vašega malčka, ki velikokrat pomembno vpliva na samo kvaliteto in kvantiteto njegovega spanja.

 

Zelo veliko staršev se začne soočati z izzivi, npr. da se otrok upira dnevnim dremežem in zvečer noče zaspati. Uspavanja lahko trajajo zelo dolgo in to povzroča stres celotni družini. Pojavijo se tudi nočni strahovi pred spanjem, nočne groze in nočne more so v tem starostnem obdobju tudi zelo pogoste.

 

V vodniku boste izvedeli:

  • Kako poteka razvoj in nevrobiologija spanja od 18. meseca otrokove starosti naprej?
  • Spanje in razvoj možganov?
  • Kako pomemben je dnevni dremež in kdaj večina malčkov zaključi s spanjem tekom dneva? Kako vemo, da je otrok pripravljen na ta korak?
  • Ali je uspavanje vašega otroka dolgo in kako to skrajšati?
  • Kaj otroku dati za večerjo, da se bo uspavanje skrajšalo in da bo bolje in dlje spal? Katera hrana pomembno vpliva na dolžino spanja in uspavanja?
  • Zakaj razne elektronske naprave uničujejo otrokov spanec?
  • Je otroka strah teme? So strahovi povezani s spanjem pri otroku?
  • Zakaj moj otrok med spanjem močno joka? Gre za pojav nočnih groz in nočnih mor?

Kam naj pošljemo vodnik?

Spi kot dojenček (Helena Grmek s.p.) bom uporabila vaše kontaktne podatke za obveščanje o mojih dejavnostih v povezavi s portalom Spi kot dojenček in morebitnimi dogodkih, ki jih bom organizirala. Prvenstveno vam bom pošiljala svoja dognanja, povzetke raziskav in priporočila v povezavi spanja dojenčkov, malčkov, predšolskih otrok in odraslih. Prav tako bom občasno vključevala v svoje objave, spoznanja in priporočila v povezavi z duševnim zdravjem. Vaše soglasje lahko kadarkoli prekličete s klikom na gumb Odjava v kateremkoli mojem emailu, ki ga boste prejeli, ali pa mi pošljete email na helena@spikotdojencek.si. Z vašimi podatki bom ravnala skrbno. Podrobnejši opis ravnanja s podatki najdete v Splošnih pogojih.