Vodnik_0_6_3D_margin.png

Vodnik novorojenčkovega spanja prvih 6 tednov

Prvo prejmite moje iskrene čestitke ob rojstvu novega člana ali članice vaše družine.

Verjetno ste ta trenutek zelo utrujeni, prvih šest tednov zna biti zelo napornih zato prejmite mojo virtualno podporo. Sama sem bila dvakrat v podobni situaciji kot ste sedaj vi in obljubljam vam, da zadeve postanejo lažje.

Sprva sem veliko razmišljala ali sploh napišem tale zapis, a ker je meni bil podoben zapis v veliko pomoč, ko sem domov pripeljala svojo hčerko to delim z vami. Spominjam se kako sem pripeljala domov hčerko, doma sem imela tudi 4,5 letnega sina. Utrujena od vzpostavljanja dojenja, ki je zelo bolelo, od nenehnega prigovarjanja in opominjanja sina naj me ne tepe in je tako izkazoval željo po moji pozornosti, ki jo je z prihodom sestrice izgubil. Utrujena od dolgega joka, ki se je zvečer začel okoli 18h in je trajal kar dolgo v začetek noči, proti jutru pa so se pri hčerki začeli trebušni krčki. Takrat sem bila vključena v eno od FB skupin mamic, ki so imele isto stare dojenčke in ni jih bilo malo, ki so objavljale, da je njihov dojenček že spal 5h v kosu jaz pa sem mojo dojenčico dojila tekom noči na 2h in ob zapisih kako spijo dojenčki že 5h v kosu drugih mam mi je šlo na jok, zato vam naj vam bodo te zapisane besede v podporo, če tudi vi obupujete in vas je strah kam bo spanje dojenčka še pripeljalo in kako boste vse to zmogli.

 

V vodniku boste izvedeli:

  • Kako poteka razvoj in nevrobiologija dojenčkovega spanja do 6 tedna?
  • Kako potekajo dnevni dremeži in zakaj je pomembno, da poskrbimo, da novorojenček ni preutrujen?
  • Kakšno je nočno spanje novorojenčkov in kako poskrbeti, da bo tekom noči spal dlje?
  • Kaj storiti, če je dojenček zamenjal dan za noč?
  • Kdaj novorojenčka izpostavljati temi in kdaj svetlobi med spanjem?
  • Kakšna so realistična pričakovanja nočnega prebujanja?

Kam naj pošljemo vodnik?

Spi kot dojenček (Helena Grmek s.p.) bom uporabila vaše kontaktne podatke za obveščanje o mojih dejavnostih v povezavi s portalom Spi kot dojenček in morebitnimi dogodkih, ki jih bom organizirala. Prvenstveno vam bom pošiljala svoja dognanja, povzetke raziskav in priporočila v povezavi spanja dojenčkov, malčkov, predšolskih otrok in odraslih. Prav tako bom občasno vključevala v svoje objave, spoznanja in priporočila v povezavi z duševnim zdravjem. Vaše soglasje lahko kadarkoli prekličete s klikom na gumb Odjava v kateremkoli mojem emailu, ki ga boste prejeli, ali pa mi pošljete email na helena@spikotdojencek.si. Z vašimi podatki bom ravnala skrbno. Podrobnejši opis ravnanja s podatki najdete v Splošnih pogojih.