Vodnik_4_18_3D_margin.png

Vodnik po dojenčkovemu spanju od 4. do 18. meseca starosti

V tem starostnem obdobju se dojenčkov cirkadiani ritem že vzpostavi, kar pomeni, da so dojenčki sposobni razlikovati med dnevom in nočjo.

Cirkadiani ritmi so notranji 24-urni fiziološki in vedenjski ritmi, ki so časovno usklajeni z zunanjim okoljem. Svetloba in tema sta zunanja znaka, ki uravnavata biološko uro in nam pomagata določiti, kdaj čutimo potrebo po tem, da se zbudimo oziroma da zaspimo. Cirkadiana ura usklajuje različne ritme: razumeti moramo, da spodbuja budnost in spanje. Ko začne sonce zahajati in začne svetlobe primanjkovati, se začnejo kazalci naše glavne cirkadiane ure premikati proti nočnemu času. Takrat hipotalamus sporoči epifizi, naj začne izločati hormon melatonin.

 

V vodniku boste izvedeli:

  • Kako poteka razvoj in nevrobiologija dojenčkovega spanja od 4. meseca naprej?
  • Kaj lahko kljub spremembi spanja pri dojenčku naredimo, da si olajšamo noči?
  • Ali je dojenje, hranjenje ali nošenje otroka za uspavanje slaba navada?
  • Kakšno je optimalno spalno okolje?
  • Ali lahko dojenčka dajem že spati v temo in posledično ne bo zamenjal dneva za noč?
  • Kako si pomagati, da bo dojenček dlje spal tekom dneva in kako si preko upoštevanja dnevnega spanja pomagati tudi do bolj naspanih noči?

Kam naj pošljemo vodnik?

Spi kot dojenček (Helena Grmek s.p.) bom uporabila vaše kontaktne podatke za obveščanje o mojih dejavnostih v povezavi s portalom Spi kot dojenček in morebitnimi dogodkih, ki jih bom organizirala. Prvenstveno vam bom pošiljala svoja dognanja, povzetke raziskav in priporočila v povezavi spanja dojenčkov, malčkov, predšolskih otrok in odraslih. Prav tako bom občasno vključevala v svoje objave, spoznanja in priporočila v povezavi z duševnim zdravjem. Vaše soglasje lahko kadarkoli prekličete s klikom na gumb Odjava v kateremkoli mojem emailu, ki ga boste prejeli, ali pa mi pošljete email na helena@spikotdojencek.si. Z vašimi podatki bom ravnala skrbno. Podrobnejši opis ravnanja s podatki najdete v Splošnih pogojih.