Untitled design (64).png


Pred kratkim sem imela reden pregled pri svoji ginekologinji in z mano v čakalnici je sedela mamica, ki je čakala na svoj pregled, ki ga pri nas opravimo po 6. tednu od poroda.

Začeli sva pogovor, nakar mi odgovori, da spet nima sreče, saj njen dojenček, tako kot prva hčerka, ne spi.

Žal nisva nadaljevali pogovora, ker jo je medicinska sestra poklicala v ordinacijo. Sem se pa tej njeni izjavi nasmehnila, ker sem imela tudi jaz podobne izzive s svojim sinom.

Priznati moram, da še vedno zavidam mamicam, ki so lahko dolgo "vozičkale" s svojimi dojenčki, saj jaz tega nisem doživela ne pri sinu in ne pri hčerki.

Priznam tudi, da sama pred prihodom sina sploh nisem imela realistična pričakovanja, kaj pomeni spanje dojenčka.


V prispevku boste izvedeli:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png


Vaš dojenček "ne spi" ali spi kot dojenček?

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) - 2022-09-23T110003.382.png

Dojenčkovemu spanju do 3./4. meseca pravimo aktivno oziroma paradoksalno spanje.

Spalni cikli se izmenjujejo med aktivnim spanjem (REM-spanjem oziroma Rapid eye movement spanjem), ki predstavlja približno 50 % njegovega spanja, in bolj »tihim spanjem« (NREM-spanjem oziroma Non- rapid eye movement spanjem), ki predstavlja ostalih 50 %.

Celoten cikel traja okoli 50 minut, med tema dvema fazama pa ni »kratkega prebujanja«, ki ga strokovnjaki označujejo kot sposobnost regulacije spalnega cikla (v angleščini boste zasledili koncept »self soothing«, ki ga, prosim, ne zamenjujte s sposobnostjo čustvene regulacije otroka).

To »kratko prebujanje« opazimo kasneje, ko dojenčkovo spanje postane bolj podobno odraslemu spanju z REM in NREM-fazo spanja.Več o tej spalni tranziciji si lahko preberete v mojem prispevku.

Slednja se deli na tri podskupine:

  • NREM1,
  • NREM2,
  • NREM3, te pa dokončno dozorijo nekje do 6. meseca.

Dojenček za razliko od odraslega vstopi v spanje preko rahle faze spanja in ne globoke faze spanja.

Mamice boste opazile, kdaj je dojenček v globoki fazi spanja, saj takrat spusti pesti, dojko, globoko vzdihne, postane težji ... itd.

Včasih pomaga nasvet, da dojenčka odlagamo šele, ko nastopi globoko spanje, ker se v nasprotnem primeru dojenček hitro prebudi, nekaj se že naspi in nastane začaran krog.

Slika.png Vir slike: Gnidovec Stražišar ... Spanje in motnje spanja pri otrocih.

Pa gremo kar po vrsti:

1. Aktivno spanje:

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) - 2022-09-23T110114.818.png

V tej fazi boste opazili premikanje očesnih vek, iz katerih je REM-faza spanja dobila ime. Pri dojenčku boste opazili nekakšen nasmeh, ker ga sprožijo obrazne mišice, čeprav tisti pravi »socialni nasmešek«, ki nakazuje dojenčkovo razvojno tranzicijo, pride kasneje.

.

Opazili boste neredno dihanje, ki bo glasno in hitro. Opazili boste lahko tudi neredno bitje srca. Dojenček bo v tej fazi spanja premikal svoje roke in noge, lahko pride tudi do sprožitve Morojevega refleksa.

Zapomnite si, da dojenček in tudi malček za razliko od odraslega nimata paralize gibanja v REM-spanju. Dojenček bo v tej fazi lahko jokal, mrmral, spuščal nenadne zvoke in zapomnite si, da to vse nakazuje, da SPI, in vse to je NORMALNO.

Zakaj je ta faza spanja pri dojenčku pomembna?

Dojenček ima nekje do 4. meseca starosti zelo nedozorel živčni sistem in znanstveniki menijo, da mu ravno takšno spanje omogoča večjo možnost preživetja. Če bi dojenček (sploh v začetnih mesecih, ko je najbolj ranljiv) spal globoko, bi bilo to za njegovo preživetje nevarno.

Kadar dojenček plitko spi in ko so njegovi možgani v tem stanju bolj aktivni, to pomeni, da se lahko hitreje odzovejo na morebitno nevarnost in tako lahko dojenček z jokom hitreje prikliče skrbnika.

Ta faza ima tudi zelo pomembno vlogo pri preprečevanju nenadne smrti v zibelki. Količina REM-faze spanja se tudi s starostjo dojenčka vedno bolj manjša.

2. »Tiho« spanje:

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) - 2022-09-23T110229.115.png

V tej fazi spanja starši opazimo, da naš dojenček veliko bolj mirno spi. Dihanje je bolj počasno in umirjeno in starši težko ugotovimo, ali naš dojenček še diha, razen če mu damo roko na prsni koš.

Dojenček lahko tudi v tej fazi spanja doživi občasen Morojev refleks, ki ga bo seveda ustrašil in prebudil.

Ta faza spanja ima tudi zelo pomembno funkcijo in smisel. V obdobju bolj mirnega spanja se naše telo in možgani regenerirajo. Dojenčkovo telo v tej fazi spanja sprošča hormone, ki mu omogočajo rast in razvoj, vsi ti hormoni pa tudi krepijo njegov imunski sistem.

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

Torej – iz teorije v prakso:

Dojenček zgoraj omenjene mamice po vsej verjetnosti spi, ampak spi kot dojenček.

Če je vaš dojenček dobre volje in ima krajše in neredne dnevne spance je to pričakovano in normalno saj je edini biološki mehanizem, ki uravnava dnevno spanje spalni pritisk, ki je v starosti do 6. meseca lahko nizek.

Če vas zanima, kaj storiti in kako pristopiti pri spanju do 6. tedna starosti, si lahko več preberete v brezplačnem vodniku.

Untitled design (81).png

Opozorilni znaki, da dojenček potrebuje nadaljnjo specialistično obravnavo.

Če pa čutite, da vaš dojenček "ne spi", ker je v nelagodju, mogoče njegovo "nespanje" nakazuje na določen zdravstven izziv (krčki, refluks, priraščen jeziček, motnje senzorične integracije), ki bi ga bilo treba naslavljati, vam svetujem, da se o tem pogovorite s pediatrom ali pediatrinjo, ki vas bo usmeril naprej in vam ponudil ustrezno pomoč.

Eden od pomembnih dejavnikov, o katerih se premalo govori, je tudi umirjenost staršev ob uspavanju dojenčka. Na tem področju sta bila moja otroka zame največja učitelja.

Untitled (1080 × 1350 px) (2).png


Druge objave, ki vam bodo mogoče v pomoč:

Mentalno zdravje v starševstvu:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png


Obdobje, ko postanemo mame v nas, vzbudi paleto občutkov, ki nas prestrašijo. Na eni strani nam družba prikazuje nerealno sliko starševstva in tako v sebi ostajamo zmedeni.

Če vas bolj podrobno zanimajo teme perinatalnega mentalnega zdravja, kako sebe in partnerski odnos podpreti v času starševstva najdete na moji spletni strani kar nekaj napotkov in idej, ki so vam v veliko pomoč.

Pomembno obvestilo:

Zelo mi je pomembno, da so informacije, ki so na strani strokovne, preverjene in celostne. Kljub dobremu namenu se lahko zgodi, da kakšno novo priporočilo, novo dognanje ali raziskavo spregledam. Vesela bom, če to opazite, da me na to opozorite, z veseljem zapis spremenim, dodam, ali se za svojo napako opravičim.

Poskušajmo si soustvarjati svet, ki ni zavajajoč in naj starši dobijo preverjene informacije odgovornost, kaj storimo s to informacijo, pa je na nas.

Informacije na spletni strani Spi kot dojenček niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Spi kot dojenček je namenjena izobraževanju, vsebine v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošnih pogojih.

Hrepeniš po boljšem spanju?