Naš mali razbojnik že od začetka spi z nama v postelji, to je bila najina zavestna odločitev. So prednosti in slabosti skupnega spanja ... včasih me ta odločitev prikrajša mirnejšega spanja, včasih se zaradi te odločitve bolj naspim. Vsekakor bi ob ločenem spanju dobila manj brc v glavo. Pa vendar, proti jutru opažam, da se veliko bolj »prebuja«, sanja, stoka in se premika. Zakaj je tako in zakaj se starši lahko najbolj naspimo, v kolikor gremo spat v začetku noči pa v nadaljevanju.

Glede na fiziološke in nevrološke značilnosti spanje REM (ang. Rapid Eyes Movement) ter spanje NREM (ang. Non Rapid Eye Movement). NREM razdelimo v tri faze: FAZA 1, FAZA 2, FAZA 3 in FAZA 4.

Med NREM fazo se je izredno težko prebuditi. V kolikor nas zbudijo med to fazo spanja, smo lahko še nekaj naslednjih minut omotični ali zmedeni. Pri otrocih prihaja do močenja postelje, nočne groze ali hoje v spanju prav med to fazo spanja.

REM faza spanja je dobila ime po glavni značilnosti hitrih gibih zrkel. Bitje srca je hitrejše, spremeni se dihanje, lahko se pojavijo posamezne kratke pavze dihanja. Zadnje raziskave spanja dokazujejo, da sanjamo tako v NREM kot v REM fazi spanja, le da je sanjanje v REM fazi spanja bolj emocionalno. Dihanje in bitje srca sta v REM fazi spanja neredna in pospešena. V tej fazi dojenček spušča glasove, sanja, stoka, se smeji, pri starejših dojenčkih lahko opazimo tudi gibanje, saj je REM faza spanja tudi faza, v kateri pride do sinteze motoričnih nevronov.

Spalni cikel otroka do 2 let, ki vključuje obe vrsti spanca (en REM in en NREM), traja okoli 50 do 60 minut. Torej se lahko otrok pri prehodu iz globokega v plitek spanec prebudi kar vsako uro!

Na sliki je prikazen spalni cikel otroka do 2 leta starosti.

night-sleep-cycle-graph-JPEG.png

Na spodnji sliki, pa je prikazano kako poteka spanje otroka tekom noči.

Različne stopnje spanja pri otroku 123.png

Iz grafičnega prikaza lahko razberemo, da je proti jutru otrok pretežno v REM fazi spanja in v fazi rahlega spanja.. Otrok v REM fazi spanja stoka, sanja, se premika, joče, kriči, se smeje … in še vedno spi. Vse to je iz vidika razvoja normalno.

Nas pa te njihove nočne »akrobacije« kar hitro prebudijo. Iz tega naslova predlagam, da gremo tudi starši spat v začetni fazi noči, v kateri je otrok predvsem v globokem spanju. Tako se bomo tudi mi bolj naspali.


Sledite mi na Facebook strani in tako ne zamudite nobenega članka:

Hrepeniš po boljšem spanju?