Untitled design (64).png


Se vaš otrok - dojenček nenehno ponoči zbuja, ali se zbuja na eno uro za dojenje?

Imate izzive z dolgim nočnim uspavanjem pri malčku ali predšolskem otroku? Vam je zdravnik mogoče postavil diagnozo "vedenjska nespečnost" in se sprašujete, kaj je to?

Moj sin se je zbujal od 4. do 15. meseca svoje starosti bolj ali manj na eno uro, pred 4. mesecem se je prebujal na 3h za dojenje, nekaj noči pa je prespal po 6h v kosu.

O vedenjski nespečnosti se v slovenskem prostoru zelo malo govori in piše. Poplava informacij na spletu pa je velikanska. Vedenjska nespečnost ni enaka oblika zbujanja ali izzivov s spanjem, kot jo poznamo pri nespečnosti odraslih.

Zbujanje na eno uro ali nenehno zbujanje in vedenjska nespečnost pri dojenčkih.

Dojenčkovo spanje se zelo razlikuje od spanja odraslega človeka. Ciklus spanja je pri dojenčku v povprečju dolg 40–60 minut in se s starostjo zelo počasi in postopno podaljšuje.

Fiziološka nočna prebujanja na prehodu iz enega cikla spanja v drugega so zato pri dojenčku in malčku bistveno pogostejša kot pri odraslem človeku.

Pri 2. do 3. letih cikel pride na odraslega, kar pomeni na 90–120 minut. Od tukaj izhaja znanje, da začnejo postopoma bolje spati, tudi če ne soustvarimo druge spalne asociacije, ki so glavni vzrok pogostega zbujanja pri dojenčkih.

Več o tem kako so tvorijo spalne asociacije si lahko preberete v mojem prispevku.

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) - 2022-09-27T170830.842.png

Če se na dojenčka ob fizioloških prebujanjih, ki so normalen del cikla spanja, odzovemo vedno isto (recimo jaz sem sina vedno dojila), se lahko razvijejo težave v smislu vedenjske nespečnosti. V osnovi pa gre pri tem, da otrok nenamerno osvoji določen vedenjski vzorec - navado, ko se prebudi iz spanja in brez tega ne zaspi nazaj.

.

Naj vas ti "strokovni izrazi" ne prestrašijo. Gre za uradne izraze, ki jih uporabljajo pediatrični somnologi pri diagnostiki, kar ne nakazuje, da ima dojenček ali otrok težave z zdravjem ampak gre tukaj predvsem za določeno vedenje - navado, ki se je z meseci krepila.

Najpogostejši nespečnosti pri malčkih sta:

  • nespečnost zaradi neustrezne higiene spanja
  • in vedenjska nespečnost.

Vedenjska nespečnost pri dojenčkih in otrocih.

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) - 2022-09-27T170917.831.png

Slednja se kaže z oteženim večernim uspavanjem ali pogostimi nočnimi prebujanji, največkrat pa s kombinacijo obeh.

Razlikujemo več tipov vedenjske nespečnosti pri otrocih:

Vedenjska nespečnost zaradi »nezaželenih« asociacij s spanjem je najpogosteje prisotna pri dojenčku in malčku.

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) - 2022-09-27T171602.902.png

Asociacije s spanjem so tiste okoliščine, v katerih otrok zvečer zaspi in ki naj bi bile za nemoteno spanje v nespremenjeni obliki prisotne ob otroku celo noč.

"Nezaželene" asociacije s spanjem lahko povzročijo podaljšano uspavanje, še pogosteje pa zelo pogosta nočna prebujanja, ki zahtevajo ponovno otrokovo pridobljeno asociacijo na spanje.

Vedenjska nespečnost zaradi neupoštevanja homeostatične težnje spanja pri otroku se po navadi pojavlja pri nekoliko starejših malčkih, predšolskih in tudi šolskih otrocih.

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) - 2022-09-27T171753.891.png

Vzrok zanjo je pomanjkanje večerne rutine ter jasnih pravil o tem, kdaj mora otrok v posteljo.

Kaže se predvsem s podaljšanim časom večernega uspavanja, odklanjanjem odhoda v posteljo ali prezgodnjim prebujanjem, ki so tako razlog nezadostne količine nočnega spanja.

Pri tem so pojavu vedenjske nespečnosti eni otroci bolj podvrženi, spet drugi manj.

Ob tem si lahko pomagamo tako, da bolj kot menjujemo načine uspavanja, manjša verjetnost je, da bo otrok osvojil močno »nezaželeno« asociacijo, ki jo bo povezoval s spanjem.

Za konkretnejše rešitve in razumevanje, zakaj se dojenčki pogosto prebujajo in kako to naslavljati, si lahko preberete v mojih prispevkih:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

- Razumevanje in rešitve najpogostejših izzivov prebujanja dojenčkov in otrok?

- Kako zmanjšati pogosto prebujanje dojenčka ali otroka?

Untitled (1080 × 1350 px) (2).png


Druge objave, ki vam bodo mogoče v pomoč:

Mentalno zdravje v starševstvu:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png


Obdobje, ko postanemo mame v nas vzbudi paleto občutkov, ki nas prestrašijo. Na eni strani nam družba prikazuje nerealno sliko starševstva in tako v sebi ostajamo zmedeni.

Če vas bolj podrobno zanimajo teme perinatalnega mentalnega zdravja, kako sebe in partnerski odnos podpreti v času starševstva najdete na moji spletni strani kar nekaj napotkov in idej, ki so vam v veliko pomoč.

Pomembno obvestilo:

Zelo mi je pomembno, da so informacije, ki so na strani strokovne, preverjene in celostne. Kljub dobremu namenu se lahko zgodi, da kakšno novo priporočilo, novo dognanje ali raziskavo spregledam. Vesela bom, če to opazite, da me na to opozorite, z veseljem zapis spremenim, dodam, ali se za svojo napako opravičim.

Poskušajmo si soustvarjati svet, ki ni zavajajoč in naj starši dobijo preverjene informacije odgovornost, kaj storimo s to informacijo, pa je na nas.

Informacije na spletni strani Spi kot dojenček niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Spi kot dojenček je namenjena izobraževanju, vsebine v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošnih pogojih.

Hrepeniš po boljšem spanju?