Untitled design (64).png


Če imate majhne otroke, vam je lahko zelo poznano, da vaš otrok, tik preden bi moral zaspati, vpraša po kozarcu vode. Za mnoge je tudi kozarec mleka ali zeliščnega čaja zadnja stvar, ki jo imajo pred spanjem.

Vprašanje pa ostaja, ali je žeja pred spanjem le rutina in navada, kar vsekakor tudi v mnogih primerih je, ali obstaja osnovna biološka razlaga, zakaj pred spanjem začutimo nenadno potrebo po pitju.

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

Žeja pred spanjem.

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) - 2022-09-22T084942.403.png

Raziskava (1), ki je bila objavljena v reviji Nature, kaže, da je naša cirkadiana ura morda odgovorna za sprožitev žeje pred spanjem.

Občutek žeje se večinoma aktivira takrat, ko obstaja nevarnost, da bomo dehidrirali. To se lahko zgodi na primer, če se nam telesna temperatura poveča ali če se količina krvne plazme zmanjša.

Na splošno imamo to žejo, ko je razmerje tekočine v telesu nižje od običajnega. Toda žeja pred spanjem je drugačna in se pojavi tudi, če nobeden od zgoraj navedenih simptomov ni prisoten.

.

Ko so raziskovalci v omenjeni raziskavi opazovali podgane čez dan, so opazili, da so le-te iskale vodo samo takrat, ko so jo potrebovale. Toda v urah pred spanjem so običajno pokazale povečano žejo, kljub temu da se niso kazali tipični razlogi zanjo.

Za potrebe raziskave je Claire Gizowski in njena ekipa podganam omejila dostop do vode tik pred spanjem. Ugotovili so, da so podgane brez vode pokazale jasne znake dehidracije proti koncu spanja. To kaže na to, da so podgane ponoči instinktivno pile več vode, da bi zagotovile primerno hidracijo med dolgimi urami spanja.

To je smiselno, ker med spanjem podgane (in večina sesalcev, vključno z ljudmi) nenehno porabljajo tekočino, ko telo prebavlja hrano in obnavlja tkivo.

Če upoštevamo še nenadni razvoj in integracijo otroških možganov v prvih letih, se zdi razumljivo, da njihovo telo za optimalno delovanje in razvoj potrebuje več vode.

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) - 2022-09-22T085536.496.png

Raziskovalci so želeli preveriti, ali deli možganov, ki nadzorujejo žejo in spanje, na kakršen koli način komunicirajo. Z uporabo raziskav, ki uporabljajo lasersko svetlobo za manipulacijo nevronov v možganih podgan, so ugotovili, da med možganskimi centri spanja in žeje res obstaja nekaj komunikacije. Ugotovili so dialog med regijami možganov, znanimi kot suprahiasmatično jedro (SCN), ki upravlja naše cirkadiane ritme, in OVLT, ki nadzoruje ravnovesje tekočin v našem telesu.

Ko so raziskovalci aktivirali SCN podgan, da bi možgani mislili, da se pripravljajo na spanec, so ugotovili, da je to privedlo do sproščanja vazopresina – peptida (beljakovinske verige), ki vpliva na žejo.

Žeja pred spanjem in cirkadiani ritmi.

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) - 2022-09-22T085047.363.png

Vsi naši organi sledijo cirkadianemu ritmu, kar pomaga optimizirati njihovo delovanje. Na primer izmensko delo ljudi sili, da konstantno izstopajo iz njihovih naravnih ritmov, kar ima lahko posledice za zdravje.

Vedeti, kako deluje ura, nam daje več možnosti, da dejansko nekaj storimo glede tega.

Na podlagi ugotovitev te raziskave bodo znanstveniki morda kmalu priporočili, naj ljudje pijejo vodo pred spanjem, tudi če ne čutijo žeje. To bo zagotovilo zadostno hidracijo med fazami spanja, kar bo privedlo do boljšega spanca in boljšega splošnega zdravja.

Starši pa zaradi ugotovitve te raziskave lahko postanemo bolj sočutni do naših malčkov, ko naveličani od celega dneva in v nestrpnem pričakovanju malo miru čakamo, da naš malček zaspi, iz njegovih ust pa zaslišimo njegovo prošnjo: »Mami, žejen sem.«

Čeprav je jeza v tistem trenutku smiselna, bo lahko kozarec vode tudi omogočil, da bo naš malček bolje spal med nočjo, kar tudi ni tako zanemarljivo.

Untitled (1080 × 1350 px) (2).png


Druge objave, ki vam bodo mogoče v pomoč:

Mentalno zdravje v starševstvu:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png


Leta dela s starši so me pripeljala do spoznanja, da je bolj kot delo na spanju dragoceno, da se starši opolnomočijo za izzive, ki jih življenje z otrokom prinese. Če vas vsebine osebne rasti, mentalnega zdravja zanimajo na moji spletni strani, najdete zelo veliko napotkov in idej, kako se lahko opolnomočite v tem obdobju.

Viri:

  1. Gizowski, C., Zaelzer, C., & Bourque, C. W. (2016). Clock-driven vasopressin neurotransmission mediates anticipatory thirst prior to sleep. Nature, 537(7622), 685–688.

Pomembno obvestilo:

Zelo mi je pomembno, da so informacije, ki so na strani strokovne, preverjene in celostne. Kljub dobremu namenu se lahko zgodi, da kakšno novo priporočilo, novo dognanje ali raziskavo spregledam. Vesela bom, če to opazite, da me na to opozorite, z veseljem zapis spremenim, dodam, ali se za svojo napako opravičim.

Poskušajmo si soustvarjati svet, ki ni zavajajoč in naj starši dobijo preverjene informacije odgovornost, kaj storimo s to informacijo, pa je na nas.

Informacije na spletni strani Spi kot dojenček niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Spi kot dojenček je namenjena izobraževanju, vsebine v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošnih pogojih.

Hrepeniš po boljšem spanju?