Untitled design (64).png

To je eno najpogostejših vprašanj, ki si jih zastavljajo novopečeni starši, in če sem iskrena, sem tudi jaz pri sinu v spletni brskalnik večkrat postavila to vprašanje. Toda na žalost so odgovori lahko zapleteni in ne samo zato, ker je vsak otrok drugačen. Sama zasnova "prespati noč" je problematična. Zakaj? Ker nihče zares "ne spi neprekinjeno".

Možgani pogosto prehajajo med različnimi stopnjami spanja in vsi ponoči doživimo številne epizode prebujanja ali skorajšnjega prebujanja. Če se zjutraj zbudimo prepričani, da smo neprekinjeno spali, je to preprosto zato, ker se teh kratkih prekinitev ne spomnimo. Kaj pa, če si "prespati noč" razlagamo drugače? Kot "ohranjanje večinoma neprekinjenega spanja, brez posredovanja staršev? Zdaj ideja ni, da se vaš dojenček nikoli ne zbudi ali prebudi. Namesto tega se osredotočamo na bolj realistično pričakovanje, da se bo vaš dojenček vsaj delno naučil sam obvladovati kratka nočna prebujanja. Če je to tisto, kar mislimo s "prespat noči", potem študije kažejo, da nekateri starši občutijo olajšanje po 3. mesecih.

Na primer v študiji (1), kjer so raziskovali približno 100 družin v Združenem kraljestvu, so raziskovalci izmerili spanec dojenčkov na dva načina: (1) s spremljanjem dojenčkov skozi noč z video kamerami; in (2) s prošnjo od staršev naj vodijo pisne dnevnike spanja. Objektivni video posnetki so pripovedovali zgodbo o napredku skozi čas. Ko so bili dojenčki stari komaj 5. tednov, je bilo povprečno trajanje vidno neprekinjenega spanja približno 2 uri. Do 3. mesecev je to povprečno trajanje poskočilo na 3,5 ure. Toda bolj impresivne številke so prišle iz starševskih dnevnikov spanja: 67 % staršev je trdilo, da njihovi 3. mesečni dojenčki spijo neprekinjeno 5 ur ali več. Zakaj neskladje? Nekateri starši se preprosto niso zavedali, da so se njihovi dojenčki prebudili. Nočna prebujanja so bila kratka, dojenčki pa so ostali tihi. Dojenčki so ponovno zaspali - ne da bi prebudili starše.

V drugih študijah, ki predstavljajo izkušnje na tisoče družin v Avstraliji, Kanadi in Združenih državah, poročajo o podobnih trendih. Ko so starše prosili, naj vodijo dnevnike spanja, kako dolgo so njihovi dojenčki spali v določeni noči, je večina poročala, da so njihovi dojenčki spali vsaj 5 ur, ko so bili stari 3 - 5 mesecev (2, 3).

Kdaj pa dojenčki spijo 7 - 8 ur naenkrat? V veliki študiji (4), ki je raziskovala več kot 5000 družin v Združenih državah in Kanadi so raziskovalci ugotovili, da je najdaljša epizoda spanja pri dojenčkih, starih 6 - 8 mesecev znašala med 5 in 10 uram, pri čemer je povprečna epizoda trajala približno 7,5 ure. Ali to pomeni, da lahko pričakujete, da bo vaš dojenček do 6. meseca »prespal noč«? Ne. Upoštevati je treba nekaj velikih opozoril.

1. Med posamezniki je precejšnja razlika.

Seveda, večina dojenčkov lahko pri 6. mesecih morda »prespi« vsaj 6 ur v kosu. A še vedno nam je ostalo veliko dojenčkov, ki niso. Na primer, v raziskavi več kot 380 kanadskih staršev jih je 62 % izjavilo, da njihovi 6. mesečni dojenčki spijo neprekinjeno 6 ur vsako noč. Toda 38 % jih je dejalo, da njihovi dojenčki spijo krajši čas (5).

In to nas pripelje do drugega opozorila.

2. Isti dojenček lahko doživi veliko variacij iz ene noči v drugo.

Tudi če ste doživeli, da je dojenček »prespal noč«, to ne pomeni, da bo vaš dojenček to delal noč za nočjo. Nasprotno, za majhne dojenčke je lahko normalno, da gredo sem ter tja, ob nekaterih nočeh imajo daljše spance, v drugih pa krajše.

V raziskavi (6), ki je bila objavljena leta 2020 so Marie-Hélène Pennestri in njeni sodelavci odprli nov pogled na vzorce spanja. Starše so prosili, naj vodijo evidenco o vedenju svojih otrok pri spanju - ne za eno noč, ampak 13 zaporednih noči. Od 44 dojenčkov, ki so sodelovali v tej študiji, so le 3 dojenčki vseh 13 noči spali neprekinjeno 6 ur. Kaj pa merilo spanja 8 ur brez posredovanja staršev? Samo enemu otroku je to uspelo v vseh 13 nočeh.

Torej bolj normalen vzorec naj bi bil ... predvsem »nepravilen«.

Kaj pa kulturne razlike v načinu, kako družine ravnajo s spanjem?

Velike študije, ki so primerjale vzhodnoazijske in zahodne države, so dokumentirale dosledno regionalno razliko: starši v vzhodnoazijskih državah poročajo o krajših časih za dojenčkovo najdaljšo epizodo nočnega spanja (7, 8).

Največkrat je ta razlika v izidu povezana z razliko v praksah pred in med spanjem. Vzhodnoazijski starši večinoma spijo s svojimi otroki, prisotnost staršev med in ob začetku spanja pa je povezana s krajšimi nočnimi spanci (7). Upoštevajte, da na te rezultate vpliva tudi to, da starši, ki spijo s svojimi otroki ta prebujanja prej opazijo.

Starši ob daljšem spanju otroka hitro postanemo zelo veseli in nezavedno pričakujemo, da se bo to nadaljevalo tudi v naslednje dni. Žal pa je spanje zelo dinamičen proces, na katerega vpliva zelo veliko dejavnikov. Kdaj pa lahko starši pričakujemo daljše in bolj konstantno spanje našega otroka? Predlagam, da preberete moj prispevek raziskave (9), ki jo je izvedel Finski nacionalni inštitut za zdravje in Univerza v Turku. Raziskava je pokazala, da se pri spanju dojenčkov in malčkov v prvih dveh letih zgodijo velike spremembe: čas uspavanja se v starosti 6 mesecev zmanjša na povprečno 20 minut, tudi nočno prebujanje se do 2. leta zmanjša na 1-krat na noč. Do drugega leta otrokov spanec postane stabilnejši in bolj skladen.

Kot zaključek si želim, da ob teh zapisih dobite preverjene informacije, da je »normalen« vzorec spanja vašega dojenčka ali otroka, predvsem »nepravilen« vzorec spanja. Untitled (1080 × 1350 px) (2).png

Viri:

  1. St James-Roberts I, Roberts M, Hovish K, Owen C. 2015. Video Evidence That London Infants Can Resettle Themselves Back to Sleep After Waking in the Night, as well as Sleep for Long Periods, by 3 Months of Age. J. Dev Behav Pediatr. 36(5): 324-9.
  2. Sadeh A, Mindell JA, Luedtke K and Wiegand B. 2009. Sleep and sleep ecology in the first 3 years: a web‐based study. J Sleep Res 18: 60–73.
  3. Teng A, Bartle A, Sadeh A and Mindell J. 2012. Infant and toddler sleep in Australia and New Zealand. J. Paediatrics Child. Health 48: 268–273.
  4. Sadeh A, Mindell JA, Luedtke K and Wiegand B. 2009. Sleep and sleep ecology in the first 3 years: a web‐based study. J Sleep Res 18: 60–73.
  5. Pennestri MH, Laganière C, Bouvette-Turcot AA, Pokhvisneva I, Steiner M, Meaney MJ, Gaudreau H; Mavan Research Team. 2018. Uninterrupted Infant Sleep, Development, and Maternal Mood. Pediatrics. 142(6).
  6. Pennestri MH, Burdayron R, Kenny S, Béliveau MJ, Dubois-Comtois K. 2020. Sleeping through the night or through the nights? Sleep Med. 76:98-103.
  7. Mindell JA, Sadeh A, Kohyama J, How TH. 2010. Parental behaviors and sleep outcomes in infants and toddlers: a cross-cultural comparison. Sleep Med. 11(4): 393-9.
  8. Mindell JA, Sadeh A, Wiegand B, How TH, Goh DY. 2010. Cross-cultural differences in infant and toddler sleep. Sleep Med. 11(3): 274-80.
  9. Paavonen, E. J., Saarenpää-Heikkilä, O., Morales-Munoz, I., Virta, M., Häkälä, N., Pölkki, P., … Karlsson, L. (2020). Normal sleep development in infants: findings from two large birth cohorts. Sleep Medicine, 69:145–154. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32087408/

Hrepeniš po boljšem spanju?